Пловдив. Граждански диалог на тема образование се проведе в село

...
Пловдив. Граждански диалог на тема образование се проведе в село
Коментари Харесай

Пловдив: Над 40 млн. лв. европейски средства се влагат в образователна инфраструктура в областта

Пловдив. Граждански разговор на тематика обучение се организира в село Скутаре, община Марица. Това оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ . Събитието е част от платформата „ Европа в нашия дом “. Участие в него взеха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, ръководителят на парламентарната Комисия по обучение Милена Дамянова и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП доктор Андрей Ковачев. На форума участваха и кметът на община Марица Димитър Иванов, както и регионалният координатор на ГЕРБ – Пловдив област и кмет на Стамболийски Георги Мараджиев, народните представители от ГЕРБ-Пловдив област ген. Константин Попов, Младен Шишков и Запрян Янков, зам.областният шеф и регионален началник на ЖГЕРБ Евелина Апостолова, началникът на РИО Иванка Киркова, общински ръководители на ГЕРБ в област Пловдив, учители, шефове на учебни заведения.
„ Водещата задача на ръководството на ГЕРБ постоянно е била учителите да бъдат стимулирани посредством вложения в тяхното развиване и подготовка. Средната брутна учителска работна заплата към този момент изпреварва междинната за страната. Ако имаме положителни и стимулирани учители, ще имаме положителни експерти, положителни резултати и повече готови фрагменти “, съобщи просветният министър Красимир Вълчев.
„ Цялата система би трябвало да се префокусира към поощряване на изобретателния преподавател с самостоятелен метод към едно или друго дете “, разяснява министърът на образованието и добави, че „ 2 са най-големите провокации - едното е да обхванем и включим всяко дете в системата, а второто е да я модернизираме тъй че системата да дава шансове за пълностоен живот “.
„ За първи път от 6 години насам делът на прибързано напусналите просветителната система младежи в България понижава от 13.8% на 12.7% “, заяви Вълчев. По думите му това е с помощта на механизма за взаимна работа на институциите, в резултат на който над 40 000 деца бяха върнати в класната стая. Според министър Вълчев ГЕРБ е единствената партия, която води поредна политика в региона на образованието.
„ Разчитаме на учителите доста за най-трудната работа на терен – децата да се издирят и да бъдат включени в ежедневния образователен развой. Учителите не могат сами да се оправят, нужна е поддръжка на обществени служащи и служители на реда. Качественото обучение и просвета са единственият път към икономическото и обществено благоденствие на нацията и нямаме право да губим нито едно дете по пътя на образованието и наше общо обвързване е да му дадем познания, принадлежности и качества да бъде сполучлив и свободен жител на България, Европа и света “, безапелационен бе просветителният министър. Той добави, че са обезпечени средства на стойност над 200 млн. лева по плановете „ Успех ” и “Твоят час ” за занимания по ползи, в които са се присъединили над 400 000 от учениците в страната, а за 2019 година по плана са заложени още 25 млн. лева в бюджета. Министър Вълчев добави, че през 2019 година ще започват планове с европейско финансиране на стойност 187,5 млн. лева, с които ще бъдат обезпечени средства за в допълнение образование за превъзмогване на просветителни компликации в учебно заведение и за в допълнение образование по български език в детските градини.
„ Средствата са обезпечени, само че оттук насетне следва друго - дали дружно съумяваме да работим за задачите, които преследваме. Всички ние би трябвало да работим, с цел да изпълняваме политиките и задачите си “, сподели ръководителят на просветителната комисия Милена Дамянова. Думите ѝ поддържа и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев. „ Надявам се програмата Еразъм да бъде в изгода за младите генерации, учителите и България, както е била до момента – десетки млади българи са се възползвали от опциите за обмяна. Екологичен потенциал има една прелестна самодейност - учебните заведения да станат посланици на Европейския парламент – самодейност, която приобщава към европейската концепция младите европейци и българи. Затова съм щастлив и горделив, че доста учебни заведения откликнаха на тази самодейност. Призовах да бъде повишен бюджетът, с цел да могат повече образователни заведения да станат посланици на Екологичен потенциал. Благодаря доста на министър Вълчев за модерното обучение в България, сподели Андрей Ковачев.
Над 40 милиона лв. ще бъдат вложени през програмния интервал 2014 – 2020 година за поправки за повишение енергийната успеваемост на просветителната инфраструктура, съоръжение и обзавеждане по Оперативна програма „ Региони в напредък “ и Програмата за развиване на селските региони за област Пловдив. Тази сума ще бъде разпределена сред 14 учебни заведения, 8 детски градини в общините от региона. По Оперативна програма “Наука и обучение за образован напредък ” ще бъдат ремонтирани Пловдивски университет “Паисий Хилендарски ” и Медицински университет - Пловдив. Ще бъде разширена постройката на Централна лаборатория по приложна физика към Българска академия на науките. През 2018 и 2019 година модернизацията на материалната база ще доближи над 500 учебни заведения и детски градини в цялата страна на стойност над 700 млн. лева “, заключи в края на срещата министър Вълчев.
От своя страна учителите и шефовете, присъстващи на гражданския разговор благодариха на министърът на образованието за подписаното преди дни Споразумение сред Министерството на образованието и науката и Министерството на културата за гратис посещаване на учениците на културни институции, театри, музеи и други.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР