Пловдив. Графити, създадени с революционна технология, ще бъдат поставени на

...
Пловдив. Графити, създадени с революционна технология, ще бъдат поставени на
Коментари Харесай

Пловдив: Графити, създадени с революционна технология, ще бъдат поставени на 32 локации в града

Пловдив. Графити, основани с революционна технология, ще бъдат сложени на 32 местоположения в Пловдив, оповестиха от Фондация „ Пловдив 2019 “ . Те ще бъдат показани за пръв път в Европа като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 по план на първата музикална телевизия в България „ ММ “. Те ще се виждат единствено, когато вали или се намокрят, и ще се разградят сами до 10 седмици, откакто са положени. На 32 местоположения в града пловдивски екип от графити художници ще напръска със специфична течност авансово направените шаблони със стихове от песни за плана „ Европа в капки лирика “. Събитие с подобен мащаб, с потребление на новаторския спрей, се прави за първи път в Европа. До момента с тази технология са осъществени планове в Америка и Австралия. Стиховете са фрагменти от текстове на емблематични реализатори и песни на 28-те държави-членки на Европейски Съюз. Част от надписите са на езика на съответната страна. Българските текстове ще бъдат най-вече – 5, а три от тях са определени от феновете на музикалната телевизия. Повечето от стиховете, които ще откриете по улиците на Пловдив, са на едни от най-обичаните и известни реализатори на Стария континент, както и на нови гении от страните от Европейския съюз. Технологията е екологична и изцяло безвредна. Задачата за графичното осъществяване на плана е предоставена на художничката Симона Кожухарова, а екип от пловдивски актьори, отпред с Димитър Механджийски –Stern, ще реализира логистиката и полагането на надписите на място.
Идеята на „ Европа в Капки Поезия ” е да провокира усмивките на хората в забързаното всекидневие и да разнообрази градския пейзаж в най-различни точки на Пловдив. Ще има игри в обществените мрежи, посредством които публиката ще би трябвало да открива надписите, да познава езика, страната или изпълнителя, да се отбелязва от съответното място и да печели награди.
Проектът ще се реализира на три стадия през цялата 2019 година, (зимен, летен и есенен), като стартът се чака в края на януари и ще бъде разгласен в допълнение. Подкрепен е от локални и национални медии, българския и интернационален бизнес, дипломатически представителства на страните членки от Европейски Съюз и техните културни институти.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР