Пловдив. Фестивалът Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура

...
Пловдив. Фестивалът Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура
Коментари Харесай

Пловдив: Фестивалът „Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“ ще се проведе в града на 15 и 16 юни

Пловдив. Фестивалът „ Пловдив – античен и безконечен: история, етнология, просвета и изкуство “ ще се организира в Пловдив на 15 и 16 юни. Това оповестиха за Радио „ Фокус “ – Пловдив от Фондация „ Пловдив 2019 “. По време на фестивала траки, скити, римляни, готи, ромеи, българи от ранното Средновековие, рицари от Филипополско херцогство и кръстоностните походи, българи от Второто българско царство, хайдути от Възраждането, четници от битките за национално избавление и участници в Съединението дружно ще преодолеят времето и ще разположат лагерите си в парк „ Лаута “ в града.
Посетителите ще преживеят хилядолетната история на Пловдив, запознавайки се с неговата история, просвета, обичай и обичаи. Ще следят по какъв начин майсторите грънчари са изработвали съдове за предпазване на храна и питиета, ковачите – шлемове, ризници, брони, саби, мечове, брадви, лъкове и стрели. Ще бъдат показани антични занаяти – плъстарство, кожарство, обущарство, дървообработка, бижутерство.
Участниците в събитието към този момент наброяват повече от 200, пристигнали от всички краища на страната. Те ще пресъздадат най-характерното от бита за разнообразни исторически столетия – облеклото, храната на средновековните българи и ромеи, както и демонстрации на военни техники и цялостно бойно облекло. Военните демонстрации са съпроводени от типични акробатични извършения върху кон. Специално за събитието конете ще бъдат докарани от Мъглиж и София. Посетителите ще могат да се включат в пукотевица с лък, а дегустациите на медовина и лакомства са готови особено от откривателя на средновековна храна Петя Крушева.
Фестивалът „ Пловдив – античен и безконечен ”, който е част от програмата на „ Пловдив – Европейска столица на културата 2019 “, ще показа пред своята аудитория и съвремието на града посредством надарените си деца, водени от световноизвестния музикант и възпитател проф. Мичо Димитров. Децата, лауреати на интернационалните награди, ще впечатлят посетителите на фестивала с осъществяванията си, спечелили сърцата на музикални експерти по целия свят. Спортен клуб „ ЕРА “ ще показват античен тракийски бит, а учениците от Национална гимназия за театрални и екранни изкуства в Пловдив ще изградят арт апаратура. Окситанска, ренесансова, гайдарска и българска национална музика ще добавят чувството за уникалност на фестивала.
Организатори на фестивала са Сдружение с нестопанска цел „ Заедно за личностно развиване “ – Пловдив, „ Сдружение за възобновяване и предпазване на българските обичаи – Авитохол ” – Варна, Сдружение “Дукс Антика ” – Свищов. Всички събития в програмата на „ Пловдив – античен и безконечен “ са с вход свободен.
Програмата на събитието стартира в 10.30 часа на 15 юни.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР