Пловдив. Едни от най-ценните златни съкровища на България са представени

...
Пловдив. Едни от най-ценните златни съкровища на България са представени
Коментари Харесай

Пловдив: Едни от най-ценните златни съкровища на България са представени в Археологическия музей в изложбата „Преоткритият свят на Стара Европа“

Пловдив. Едни от най-ценните златни съкровища на България са показани в Археологическия музей в Пловдив в изложбата „ Преоткритият свят на Стара Европа “, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Пловдив . Изложбата демонстрира 5 златни съкровища от страната и още 250 експоната от VII век до I хиляди преди Христа. Тя ще бъде в Пловдив до края на месец октомври. За първи път в града се демонстрира Вълчитрънското богатство, което се отнася към втората половина на 14 и началото на 13 век преди Христа. Златото е намерено инцидентно през зимата на 1924 година край плевенското село Вълчитрън. Благодарение на бързата интервенция на управляващите и на българина Коста Златарев, то е избавено от плячкосване. До наши дни са непокътнати 13 предмета с общо тегло 12,5 кг.
Показано е и Панагюрското богатство, което е намерено на 8 декември 1949 година от тримата братя Дейкови до момента в който копаели глина край Панагюрище. Съкровището е вписано в регистрите на пловдивския археологически музей на 28 декември 1949 година. В изложбата са показани още съкровището от Хотница (Велико Търновско), от Рупите (Петричко) и от Дъбене (Карловско).
„ Освен европейска столица на културата, от през днешния ден Пловдив е и златна столица на България “, сподели кметът Иван Тотев при показване на експонатите, като добави, че толкоз доста злато в никакъв случай не е имало в нашия музей.
Изложбата е подготвяна в продължение на три години.
Посетителите ще могат да я видят от на следващия ден, само че билетите към този момент се продават и за тях се тълпят на опашка. Директорът на музея Костадин Кисьов посочи, че цените няма да са по-високи, непокътнати са и преференциите за фамилни и групови визити.
Изложбата е била превозена при засилени ограничения за сигурност, в Археологическия музей също ще бъде строго охранявана. Експонатите имат и държавна гаранция, в сходство със застрахователната им стойност.
За представянето на изложбата в Пловдив дойде и зам.-министърът на културата Амелия Гешева, която акцентира, че това е събитие от културния календар на страната ни. Според Гешева, тази галерия с право ни дава повече национално самочувствие.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР