Пловдив е в челните позиции по най-мръсен въздух за дишане

...
Пловдив е в челните позиции по най-мръсен въздух за дишане
Коментари Харесай

Черна статистика: Пловдив в топ 3 по замърсяване на въздуха

Пловдив е в челните позиции по най-мръсен въздух за дишане у нас, сочат данните, оповестени на уеб страницата Sinoptik.bg. Днес към 20.30 часа, съгласно информацията за 15 следени обитаеми места в страната, градът ни е на трета позиция по замърсеност. Според скалата за отчитане въздухът под тепетата е вреден за дишане за хората от сензитивните групи, които могат да имат здравни проблеми.

По-чист въздух от Пловдив дишат хората в други 12 огромни града. Сред тях са София, Варна, Бургас, Смолян и други Най-малка запрашеност има във Варна, а най-мръсният въздух е в Благоевград.

Данните за чистотата на атмосферния въздух, които Sinoptik.bg демонстрира, са основани на показателя AQI (air quality index). Това е число, употребявано за информиране на обществеността по отношение на равнището на замърсяване на въздуха и за прогнозиране на предстоящо равнище на замърсяване. AQI се базира на премерване на праховите частици (PM2,5 и PM10), озона, азотния диоксид, серния диоксид и излъчвания на въглероден окис. Измерванията се засичат на всеки час.

Към 20.30 ч. през днешния ден данните за показателя US AQI в Пловдив, които са предоставени от airvisual.com, сочат 161 единици, което класифицира града в третата степен на световната канара за замърсеност на въздуха.

Стойностите на показателя US AQI отразяват 6 равнища на положение на замърсеност на въздуха, на всеки от които дава отговор пъстър код и информация на вероятните последствия за здравето.

По замърсен въздух от пловдивския дишат единствено хората в Перник  и Благоевград.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР