Пловдив е сред най-важните центрове за устойчиво развитие на туризма

...
Пловдив е сред най-важните центрове за устойчиво развитие на туризма
Коментари Харесай

Министър Ангелкова: Пловдив има огромен потенциал да привлече високи хотелски брандове

Пловдив е измежду най-важните центрове за стабилно развиване на туризма в България изключително когато приказваме за културно-исторически, балнео-, СПА, винен, гурме артикул. След основаването на независимото Министерство на туризма и посредством политиката на държавното управление на премиера Борисов до момента област Пловдив бележи 12% постоянен растеж. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на полемика в града на тематика „ Пловдив – център за развиване на туризма 2020-2030 година “, проведена от Съвета по туризъм-Пловдив и Организацията за ръководство на Тракийския туристически регион. Техен ръководител е инж. Любозар Фратев, който поздрави присъстващите. Сред участниците в дебата бе и претендентът на ГЕРБ за кмет на Пловдив Здравко Димитров.

Министър Ангелкова приветства постигнатото от локалните туристически организации и признатата напролет на актуалната година Областна тактика за интегриран и резистентен туризъм през интервала 2019-2027 година, която чертае съответни ограничения за одобряване на района като целогодишна дестинация с разнородни типове услуги. Предлагам в Националната стратегия за туристическа реклама на страната да се включи Пловдив като хазаин на годишна среща с интернационално присъединяване на туристическия отрасъл и туроператорите, с цел да се увеличи още повече ползата към тази част на България, уточни министър Ангелкова. Градът има капацитет да притегли високи марки хотели за настоятелен събития и ще има съществено наличие в този тип туризъм, който съставлява ниша от 5% в бранша.

Тя заяви, че от началото на годината до август в това число в местата да настаняване с най-малко 10 кревати в област Пловдив са пренощували общо близо 373 хиляди туристи, което е 6,5% растеж по отношение на същия интервал на рекордната 2018 година Реализираните нощувки са общо над 743 хиляди с растеж 4,5%, а приходите от тях възлизат на повече от 36 млн. лева - 8,1% растеж. Несъмнен принос за тези резултати има и самодейността „ Пловдив – европейска столица на културата 2019 “.

Като имаме поради, че туристите в места за настаняване с под 10 кревати са част от общия поток, то нощувките са доста повече, тук идват и еднодневни туристи, сподели още министърът. Характерно е, че те отсядат приблизително за към 3 дни с 2 нощувки, само че опциите са много по-големи, още повече че региона взе участие във всички дестинации, които министерството създаде – културно-исторически, балнео- и СПА, винено-кулинарни. Говорейки за СПА промишлеността и разширението на дейните сезони, министър Ангелкова напомни, че към този момент е реалност договорът със 136 немски здравноосигурителни каси, по силата на който обезпечени немски жители ще могат да употребяват услугите на нашия здравен туризъм. Това е исторически пробив, той ще обхване и частните хотели. В момента 26 хотела са сертифицирани и това не изисква такси, просто базата би трябвало да дава отговор на условията на българските и немските нормативни документи, стана ясно от думите на министър Ангелкова.

Тя не отмина и проблемите в бранша през 2019 година – освен поради мощната конкуренция в района, само че и поради банкрутите на туроператори. Независимо от това и макар отрицателната акция първоначално, през трите летни месеца над 4,4 млн. непознати туристи посетиха страната ни и беше регистриран единствено 1% спад по отношение на същия интервал на рекордната 2018 година От януари до август тази година задграничните визити са близо 6,9 млн., като спадът по отношение на първите 8 месеца на 2018 е 0,6%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР