Пловдив е с крачка по-близо до ЮНЕСКО, чака официална кандидатура

...
Пловдив е с крачка по-близо до ЮНЕСКО, чака официална кандидатура
Коментари Харесай

Мозайките на Пловдив все по-близо до ЮНЕСКО

Пловдив е с крачка по-близо до ЮНЕСКО, чака публична кандидатура през лятото. Добрите вести за читателите на Plovdiv24.bg съобщи зам.-кметът по просвета Александър Държиков. 
Към момента трите антични подобекта, съставящи обект "Римско мозаечно завещание на Филипопол " към този момент са минали Експертния съвет за запазване на недвижимите културни полезности към министерството на културата. Документите им са утвърдени. Преминали са за авансово координиране и с Центъра засветовно културно завещание в Париж, описа той. 
Трите подобекта са вписани като сериен обект в българската индикативна листа. Оттук насетне - до края на януари, страната би трябвало да изпрати документите в ЮНЕСКО, с цел да може предлагането да бъде прегледано още през лятото на тази година. 
"През юли ЮНЕСКО има съвещание, когато би трябвало да бъде оповестено дали минаваме на идващ стадий, а точно - дали ставаме формален претендент за регистриране като културно завещание по ЮНЕСКО ", разясни Държиков. 
А в това време следва още доста работа.
"Пловдив би трябвало да показа и своята аргументация, за какво обектите, които предлага, са неповторими и значими, за какво са по-различни спрямо други обекти от този интервал ", изясни кметът по културата. 

Plovdiv24.bg показва трите достоверни обекта, съставящи сериен обект "Римско мозаечно завещание на Филипопол ".
Голямата раннохристиянска епископска базилик е монумент на културата с национално значение. Сградата съставлява трикорабна едноапсидна базилика, изумяваща със своите размери - общата ѝ дължина е 86,33 м и широчина към 38,50 м. Реално тя е най-голямата раннохристиянска базилика в България и една от най-големите на Балканския полуостров. Именно размерите, богатата декорация и характерното развиване на останалата й част дават съображение да се допуска, че е била епископска.

Мозайките на Голямата базилика заемат повърхност от 700 квадратни метра, чудните им претекстове са изпълнени с цветове и форми, а в края на предходната година археолозите направиха ужасно попадение, разкривайки изумителен медальон с паун в извънредно положително положение при централния вход на базиликата.

Вторият обект е Археологически комплекс "Крепостна стена с кула и раннохристиянска базилика " или тъй наречените Малката раннохристиянска базилика. Тя е културна полезност с национално значение.

Храмът е имал богата архитектурна декорация, подовете са с многоцветна мозайка с геометрични претекстове, комплицирани композиции от триъгълници, кръгове и ромбове. В мозайките са вплетени още вази и гирлянди, розети, символизиращи Рая и Христовата кръв, както и Соломонови възли, символизиращи вярата.

Смята се, че тези мозайки са измежду най-хубавото, правено от Филипополската школа.

Третият обект е античната постройка "Ейрене " - жилищна сграда с доста добре непокътнати подови мозайки, строена в средата на 3 век във Филипопол. В момента постройката е изложена в подлез "Археологически ".

Проучената част от комплекса е към 668 квадратни метра, от тях 160 квадратни метра изящни мозайки с геометрични фигури, безконечни възли, цветя.... В средата на централната стая е най-красивата мозайка, представящ майсторски направен женски облик на Ейрене - гръцката богиня на мира.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР