Пловдив е с 9,1% среден годишен ръст на заплати в

...
Пловдив е с 9,1% среден годишен ръст на заплати в
Коментари Харесай

Заплатите в Пловдив растат по-бързо от софийските

Пловдив е с 9,1% междинен годишен растеж на заплати в производството, до момента в който в София той е 7,4 на 100, а в цялата страна - 7,5. Ако приключил тази година ученик на Механото стартира работа като оператор на машини, стартовата му заплата ще е 840 лв., само че прогнозата е до края на 2019 година да доближи 1200 лв.. За монтажниците вероятността е възнаграждението им да нарасне от 730 на 960 лева, а за работна ръка с друга подготовка - от 1000 на 1600.

Това разгласи Георги Стоев от „ Индъстри Уоч ”, който проучва работата на Образователно-индустриалния ръб в Пловдив, трендовете на пазара на труда и направи прогноза за 2019 година

Както „ Марица ” писа, по самодейност на борда за ранно кариерно насочване шестокласници и седмокласници от главните пловдивски учебни заведения „ Яне Сандански ”, „ Димитър Талев ”, „ Васил Левски ”, „ Васил Петлешков ” и „ Св. св. Кирил и Методий ” в село Труд посетиха 5 компании от промишлеността - „ Анди ”, „ Либхер ”, „ Биомашиностроене ”, „ Профилифт ” и „ БТЛ Индъстрийз ”. Целта е децата да влязат в действителна индустриална среда и да бъдат привлечени да учат в професионални паралелки и гимназии. До момента в самодейността са взели участие 168 възпитаници. Догодина се чака броят им да стане 1000. Днес зам.-кметът Стефан Стоянов е на среща в МОН, на която ще договаря за финансова поддръжка за разширение на програмата. Министерството има свои представители в Индустриално-образователния ръб, в който членуват още общината и бизнесът.

В Пловдив 50% от производството сега е концентрирано в индустриалните зони, очерта обстановката Георги Стоев от „ Индъстри Уоч ”. И акцентира, че има свръхестествен растеж на заетите в него - единствено за 2017 година новонаетите в производството са 38 000. Коефициентът на претовареност е 55,4% - най-високият след столицата.

Механичният приръст към регионалния град от хора, които са пристигнали да живеят под тепетата през 2017 година, е 2400 индивида. Други градове със постоянен напредък са Варна и Бургас, само че Пловдив пораства бързо, с младежи, които се преселват да живеят тук, посочи Стоев.

Инж. Пламен Панчев увери, че Тракия икономическа зона обмисля да строи общежитие в базата на Професионалната гимназия по машиностроене, като вложител се чака да бъде „ Мекалит ” - предприятието край Куклен, което създава елементи за черна и бяла техника.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР