Пловдив е потърпевш от последствията на сравнително силни дъждове, които

...
Пловдив е потърпевш от последствията на сравнително силни дъждове, които
Коментари Харесай

Решение за наводненията има, но местната власт не го търси

Пловдив е пострадал от следствията на относително мощни дъждове, които обаче надалеч не са в пагубни размери. Причините за бедственото състояние напълно не са свързани единствено с естествените феномени. Според експертната оценка на Демократична България - Обединение Пловдив вредите и неудобствата за жителите са провокирани и от неприятната градоустройствена политика на локалната власт.

Проблем 1: Разпродаване на общински терени на парче и презастрояване на града в прорез със законовите правила

Свидетели сме на невиждано застрояване на свободни площи в града, които могат да бъдат евентуални паркове. Строи се без визия, без съответен надзор, без нужната инфраструктура посредством заобикаляне на Закон за устройство на територията. Нарушават се наредбите и законите за прилежащите зелени площи към всеки нов обект. Не се взима под внимание остарялата и незадоволителна да одобри водните размери на новото строителство канализационна система. Корупционни практики способстват за безотговорното и некачествено строителство.

Решение: Общият организационен проект (ОУП), който се изготвя и следва да бъде прегледан, разискван и признат, ще изиграе основна роля в предвижданията за застрояването.

Проблем 2: Масова сеч на здрави дървета и заличаване на зелените площи

Зелените площи, почвите и дърветата са главен фактор в битката с естествените бедствия. Липсата на зелени площи, които да поемат част от водата, е главен фактор при наводненията. Община Пловдив прави всичко допустимо да се лиши и от последните си такива площи за сметка на нови здания, паркинги и други

Такъв вид урбанизация води до висок % запечатване на градската почва, надлежно до понижена всмукване на дъждовни води. Това, както и недалновидните политики при градското застрояване, смяната в статута на зелените площи, са все фактори за евентуални бедствени обстановки. Свидетели сме на такива в последните дни.

Решение:

Случващото се в последните няколко дни ни дава в допълнение съображение да настояваме пред Община Пловдив в идния Общ устройствен план предпочитано да се планува основаване на специфичен статут на зелените площи на Пловдив. Максимално създаване на нови зелени зони на територията на общината, картотекиране на цялата зелена система като водещ детайл от една добре премислена, качествена и здравословна градска среда.

Проблем 3: Некачествени поправки

Само седмици след откриването на дълго чакания нов ремонтиран подлез на ул. " Гладстон " бяхме очевидци, че тъкмо там наводненията бяха най-сериозни. Необясним за всички пловдивчани факт е, че тъкмо ремонтираните неотдавна улици и булеварди първи се наводняват. Причината за това е осъществяването на дейностите без съответни надзор, логичност и поредност в дейностите. Ремонтираните булеварди без подмяната на остарялата и некачествена канализационна система под него, без да се плануват задоволително отводнителни шахти и без да се изградят нужните спомагателни уреди в най-критичните точки, е запазена марка на всички кметове на Пловдив.

Решение: Последователност в планирането на ремонтите, първокласен асортимент на изпълнителите на ремонтите и надзор върху тяхната работа. Изкореняване на корупционните практики, обвързващи администрация и реализатори, водещи до липса на качество и надзор. Изграждане на отводнителни системи.

Други основни проблеми:

1. Водният цикъл

Провалът в предходния програмен интервал на прословутия " Воден план " и забавянето му в новия интервал, с което може да бъде пропусната опцията за рационализация на Пречиствателната станция и канализационната система в регион " Северен ".

Южниат обходен колектор

Той би могъл да поеме противоположните води в южните квартали на града, отчасти в регион „ Западен “ и „ Тракия “, като се има поради, че в „ Остромила “ и „ Беломорски “ въобще няма канализация. На този стадий няма нищо издигнато, а при наводнения следим, че тъкмо тези квартали са най-засегнати. Държавното ВиК - Пловдив обаче е все по този начин надалеч от реализацията на плана.

Решения за проблемите с дъждовете има и оправданието на властта с бездействието на предходните кметове е подправено.

Заб.: Позицията на " Демократична България - Обединение Пловдив " е оповестено със съкращения.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР