Пловдив е на път да си върне славата на изконна

...
Пловдив е на път да си върне славата на изконна
Коментари Харесай

Българският рок се завръща у дома

Пловдив е на път да си върне славата на изконна столица за българския рок. Самият Цонко Цонев, който в последните години дърпаше конците в жанра с огромните концерти в Каварна, разгласи, че става филибелия за Нова година. Заедно с пловдивския градоначалник Иван Тотев той ще купонясва за ЧНГ на площад " Централен " под тепетата, където ще забиват Николо Коцев и Йорн Ланге, оповестява „ Стандарт ”. Броени дни преди шоуто пък емблематичните пловдивски музиканти от 60-те и 70-те години оживяха в книгата „ Ние от рока” на журналиста от вестник „ Марица” Добринка Димова.

Книгата, която Тома Спространов към този момент дефинира като неофициалната енциклопедия за най-славните времена на рока под тепетата, споделя удивителните истории на именити пловдивски музиканти. За претърпяното, арестите в полицията, стригането на коси и смелостта да вървят против разпоредбите и да свирят частите, които обичат. За пръв път те споделят за своите пристрастености, фантазии, любови и крушения от времето, когато Пловдив е бил Меката на българския рок. Томчето демонстрира и неповторими фотоси от времето на „ Вариетето”. Много от фотографиите се разгласяват за пръв път. За качеството на текста пък са се пигрижили персонално основният редактор на вестник "Марица " Руси Чернев и Красимир Димовски - занаятчия на словото и карикатурата.

Миналата седмица героите на книгата се събраха за премиерата в пловдивската Галерия U P.A.R.K., която се оказа тясна за всички посетители, изкушени от рока.

Без принадлежности, само че с искра в очите, наздравици подвигаха Личо Стоунса, Георги Алаинов-Алаина, Стефан Костов-Тето, Заро Нецов, Господин Господинов-Чоко, Иван Енев-Ванкиша, Чавдар Георгиев-Чарли, Ванко Филибето. В ярките години от славното минало на рока се върнаха и водещият Любомил Лазаров, художникът Станимир Видев и колежката му Моника Роменска, някогашният народен представител Христо Марков, притежателят на писта "Дракон " Христо Стоилов, доста публицисти и другари.

„ Хората, на които е отдадена довечера, са тук, а измежду тях най-важната е Добринка Димова. Доскоро тя бе позната единствено в ролята си на публицист, само че довечера направи дебюта си и като създател на книга”, сподели Руси Чернев. Той разкри и по какъв начин тъкмо се е родила книгата.

През студената февруарска вечер ексшефът на футболния съюз Христо Данов запретнал ръкави и направил невъзможното - събрал на едно място най-великите музиканти на Пловдив. Така се появила концепцията за възраждането на славата на славното рокаджийско потомство.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР