Пловдив е град с хилядолетна история, в който се преплитат

...
Пловдив е град с хилядолетна история, в който се преплитат
Коментари Харесай

Джендем тепе – най-високият хълм в Пловдив

Пловдив е град с хилядолетна история, в който се преплитат доста и разнообразни столетия. Градът е прочут с безкрайните си забележителности, богатата история и просвета. Безспорно едни от най-интересните за посещаване места са хълмовете, по-известни като тепета. Те вършат градът в действителност неповторим и всекидневно притеглят стотици туристи, които желаят да се допрян до тези естествени явления.
Джендем тепе, в превод Адският рид, е най-високата точка в Пловдив и се намира в западната част на града. Наричано още Младежки рид, то се извисява на над 300 метра надморска височина.

В древността е именуван Хълм на нимфите дриади. Има сведения, че в интервала до късната древност на върха се е издигала голяма бронзова скулптура на Аполон. В раннохристиянската ера пък на тепето се намирала огромна трикорабна базилика, която е издигната на мястото на разрушената от християните езическа скулптура.
През османския интервал е наричан Джин тепе (Хълм на духовете), последователно променено на Джендем тепе. Наричали го още и Чигдем тепе (Хълм на минзухарите). През 50-те години на предишния век то получава другото останало известно до през днешния ден име – Младежки рид, поради младежките бригади, които построяват панорамния път до върха.

Макар и настрана от центъра на града, това тепе е много посещавано и е желано място за дребни и огромни, изключително през топлите месеци. През последните години Джендем тепе стана сцена на няколко музикални фестивала. На голямата поляна в подножието на върха постоянно се провеждат бирени фестове, а на особено издигната за задачата сцена се изявяват групи от цяла България.

На тепето е помислено и за малчуганите. Тук има огромна детска площадка, а в непосредствена непосредственост до нея се намира единствената детска железница, която обикаля цялото тепе.

Открита през далечната 1979-а година, железницата е същинска атракция както за децата, по този начин и за техните родители, за жителите на града и посетителите му. Хиляди деца от Пловдив и покрайнината пазят загатна за първото си качване на трен точно на Младежки рид.
През 2007г. железницата е напълно реконструирана, с което придобива сегашния си образ. Влакчето, формирано от локомотив и три вагона, стартира пътуването си от гара „ Пионер “, на която има перон, два коловоза и светофар. Продължителността на разходката е към 25 минути, а билетчето е на символичната цена от 1 лев. Влакчето пътува целогодишно, като единствено в понеделник и вторник не работи.

Създадени са голям брой атракции по цялото трасе, дълго към 2 км. Пътуването през живописния хълмист терен минава през мост, прелез с бариери и тунел, дълъг 50 метра. След излизането от тунела стартира обичаната част на доста от малчуганите - естакада, дълга 125 м. под формата на цифрата 6, след което влакчето стопира на гара „ Панорама “. Там пасажерите дребни и огромни могат да се полюбуват на спиращата дъха панорама от тепето и да създадат фотоси на града. След престоя влакчето се насочва назад към гара „ Пионер “.
Тайнствеността на тепето и незнайната му история в предишното палят въображението на десетки учени. В пресата нерядко могат да се видят изявления на един или различен експерт, който изрича своята доктрина за връзката на тепето с космоса и за загадките, които може би крие в недрата си. От скали с извънземен генезис, които имат способността да лекуват, през гроба на тайнствен тракийски водач до античната и непозната Лемурия, теориите по отношение на произхода и тайните за Джендем тепе нямат край. Каквато и да е истината, едно е несъмнено – Младежкият рид е същинско райско кътче в самото сърце на Пловдив и предлага елементарно и бързо бягство от градската блъсканица.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР