Пловдив е Европейска столица на културата през 2019 г. За

...
Пловдив е Европейска столица на културата през 2019 г. За
Коментари Харесай

Европейска столица на пропуснатите ползи

Пловдив е Европейска столица на културата през 2019 година За подготовката бяха отделени десетки милиони лв. на данъкоплатците, само че месец преди формалното разкриване резултатите към момента ги няма. Забавянето върви дружно и с липса на бистрота за част от разноските.

През септември 2014 година интернационалното жури дефинира Пловдив за победител в състезанието за купата Европейска столица на културата в конкуренция със София, Варна и Велико Търново, а през май 2015 година Съветът на министрите на Европейския съюз публично афишира Пловдив и италианския Матера за европейски столици на културата за 2019 година

Минават съвсем пет години. Местната власт в Пловдив има задоволително време, с цел да приготви богата културна стратегия, да усъвършенства инфраструктурата на града, да реставрира културно-историческите си монументи и да съживи няколко обществени пространства. Всички тези задания общината сама си е сложила в концепцията на „ Пловдив 2019 “, с която градът печели авторитетното домакинство. Днес съвсем нито един от плануваните планове не е приключен.

ПАРИ ЛИ НЯМАШЕ?

Всъщност пари има задоволително – резултати няма. Финансирането в поддръжка на Европейска столица на културата е одобрено от Министерския съвет с Многогодишната стратегия за интервала 2015–2019 година За подготовката на семейството са избрани 76.4 млн. лева От тази сума 20 млн. лева се дават от държавния бюджет, 46.4 млн. лева би трябвало да обезпечи от своя бюджет Община Пловдив, 10 млн. лева да се набират от спонсори и други източници. Т.е. голяма част от сметката е планувана за данъкоплатците.

Държавната дотация е планувана извънредно за възобновяване на културната инфраструктура. Само че обектите, включени в програмата и избрани от самата община, ги няма. Става дума за създаване на нов арт квартал, наименуван Тютюнев град, ремонт на емблематичното за града кино „ Космос “, реновиране на художествени галерии и смяна на образа на централния площад.

Броени дни преди формалното разкриване на Европейска столица на културата, планувано за 12 януари, Пловдив действително има единствено зоологическа градина, която обаче не е въведена в употреба, разкопан площад и един отчасти ремонтиран подлез под него.

НИЩО НЕ Е ГОТОВО

Зоопаркът с шестте маймуни е първият обект от инфраструктурата на Европейска столица на културата, който още през 2015 година погълна 4 млн. лв. от държавната дотация и в детайли е разказан в „ Черна книга на държавното разхищаване 2017 “. Делото към момента не е завършено. През юни 2018 година профилираният съд в София го върна на прокуратурата за спомагателни доказателства по обвиняването. Въпреки че зоопаркът не работи, за него е основано особено общинско дружество „ Зоопарк Пловдив “ и дузина негови чиновници към този момент две години се устоят от общинския бюджет.

Площад „ Централен “ трябваше да се трансформира в един от най-зрелищните арт центрове. Но и това не се случи. Строително-монтажните работи започнаха едвам няколко месеца преди старта на Европейска столица на културата. Използва се обичаната форма на общината – „ инженеринг “, т.е. определената на търга компания има задължението да направи план и по-късно да го извърши. Това лишава данъкоплатците от опцията да проследят архитектурен конкурс и обществено разискване на планове. Появиха се и въпроси по какъв начин са избрани тъкмо 12 млн. лв. за площада, в случай че публичната поръчка се организира без план и количествено-стойностна сметка. Римският конгрес на Филипопол също няма да посреща туристи реставриран, макар че първичните планове бяха с тези 12 млн. лв. да бъде свършена и тази работа.

Бившето кино „ Космос “ прилича гробница на безстопанствеността. Двуетажната общинска постройка със зала за 900 фенове стои под ключ четвърт век. В програмата на Европейска столица на културата киното попада като един от арт центрове. Галерията, предоставена за прилагане на Дружеството на пловдивските художници, е съборена, а нова не е издигната. Тютюневият град продължава да е в руини, а съгласно програмата на Европейска столица на културата трябваше да стане вторият градски арт квартал по сходство на „ Капана “.

И БАВНО, И НЕПРОЗРАЧНО

Забавянето не всеки път е обвързвано с разхищаване на обществени средства. Често става дума за некадърност на администрацията да възнамерява дълготрайно, да приготвя планове и да организира открити процедури. Когато няма бистрота обаче, данъкоплатците имат право на подозрения. А такива в Пловдив бяха неведнъж изказвани обществено. Средствата от държавната дотация бяха няколко пъти преразпределяни за обектите, тъй като заради неналичието на планове цените им се променяха в придвижване. Пловдивчани не са получили обществен отговор на въпроса къде са вложени 46 млн. лева, които Община Пловдив трябваше да обезпечи от своя бюджет. Според откъслечни пояснения на администрацията с тези пари се устоят културните институции и културният календар на Пловдив, които си съществуват обаче доста преди да се отделят пари за Европейска столица на културата. Дейността на фондация „ Пловдив 2019 “ е капсулирана в границите на стеснен кръг от хора. За седем години фондацията претърпя многократни кадрови земетресения, включтелно и в управителния състав. На уеб страницата може да бъдат открити доклади по години, в които има общи наименования на действия, само че в нито един от тях няма данни за изхарчените пари.

Информационната завеса над „ Пловдив 2019 “ провокира неодобрение в Общинския съвет, който отхвърли да гласоподава бюджета на фондацията, до момента в който управлението не показа обстоен доклад за разноските и програмата за 2018 година Така пловдивчани видяха най-сетне съответни цифри и доста от тях останаха неприятно сюрпризирани.

КЪДЕ ОТИВАТ 12.5 МЛН. ЛВ. ЗА ГОДИНА?

През 2018 година фондацията разполага с 12.5 млн. лева бюджет, повишен два пъти и половина по отношение на миналата година. Близо 8 млн. лева са планувани за действия, свързани с подготовката и финансиране на планове. За личното си битие „ Пловдив 2019 “ харчи 1.7 млн. лева, от които 709 340 лева са за хонорари на личния състав. (Управителният съвет работи без заплащане). За външни услуги са заделени 158 000 лева, за командировки и присъединяване в между- национални срещи – 80 000.

Недоумение провокира фактът, че фондацията наема офис в частна постройка, в случай че към този момент има предоставени общински пространства в центъра на града. Това не пречи на управлението да наеме още един офис – два етажа в един от дребното ремонтирани хранилища в така наречен Тютюнев град. Договорът за наем на частния парцел е подписан за две години, а в годишния бюджет на „ Пловдив 2019 “ за новия офис са обезпечени 303 000 лева, настрана 110 000 лева за ремонт. Отново без обществено пояснение за какво.

Разбира се, всички в Пловдив се надяват градът да се показа почтено като хазаин на Европейска столица на културата. Официалното разкриване на събитието е на 12 януари 2019 година Светлинното шоу е невиждано, по думите на представители на локалната администрация. Невиждани са и огромните инфраструктурни планове, с които Пловдив трябваше да посрещне авторитетното домакинство.

ИЗТОЧНИЦИ

Концепция за Пловдив 2019
https://goo.gl/4fYd9Q

Многогодишна стратегия 2015–2019 за подготовката на ЕСК

https://goo.gl/ccYvXz

Черна книга 2017

https://goo.gl/r6fRn3

Отчети на фондация „ Пловдив 2019 “

http://plovdiv2019.eu/bg/documents

Решение на Общински съвет за приемане на финансовия доклад на „ Пловдив 2019 “ https://goo.gl/p73qYf

Б. ред. - Този текст е от " Черна книга на държавното разхищаване в България 2018 ", която се издава от Фондация за свободата " Фридрих Науман ". Всички изявления в книгата са изцяло свободни за препубликуване като концепцията е да доближат до допустимо най-широк кръг читатели.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР