Пловдив е домакин на 11-ата международна среща на Категория 2

...
Пловдив е домакин на 11-ата международна среща на Категория 2
Коментари Харесай

Пловдив посрещна експерти на ЮНЕСКО за международен форум


Пловдив е хазаин на 11-ата интернационална среща на Категория 2 центровете на ЮНЕСКО, работещи за опазването на живото завещание на човечеството. Форумът се организира в България по самодейност на Регионален Център София – ЮНЕСКО, с поддръжката на Министерство на културата на Република България, Община Пловдив и Общински институт „ Старинен Пловдив ". С него се отбелязва и 20-годишнината от подписването на Конвенцията на ЮНЕСКО за запазване на нематериалното културно завещание. Събитието се организира в Малката базилика на Филипопол с присъединяване на специалисти от Алжир, Китай, Иран, Япония, Перу, Република Корея, ОАЕ.

В церемонията по формалното разкриване, приветствия към участниците и гостите насочиха министъра на културата Кръстю Кръстев, шефа на отдел „ Повишаване на потенциал " в ЮНЕСКО Сузане Шнутген, заместник-кмета по просвета, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов, шефа на Държавния културен институт към Министерство на външните работи Снежана Йовева-Димитрова, шефа на Регионален център за запазване на нематериалното културно завещание в Югоизточна Европа Ирена Тодорова, която е модератор на срещата.

„ Гордея се, че Регионален център София  продължава своите старания в подкрепяне на ЮНЕСКО за осъществяване на задачите на  Конвенцията 2003 за запазване на нематериалното културно завещание и имам вяра, че всяка последваща наша самодейност ще бъде подчинена на споделената ни задача ", каза шефът на Регионален център София за запазване на нематериалното културно завещание в Югоизточна Европа доктор Ирена Тодорова.

„ Убеден съм, че всеки от вас ще показа положителни практики и опит, които ще допринесат за по-ефективното използване на правилата на Конвенция 2003. Извън формалните думи желая да ви споделя, че Пловдив е градът, в който научих смисъла на думичката " дружно ". Тук всичко е сътворено дружно. Надявам се, че и след тази среща всички ние ще продължим да бъдем дружно ", каза  министърът на културата Кръстю Кръстев.

Той акцентира, че Регионален Център - София е един от безспорните фактори за използване на политиките за запазване на живото завещание в района, а неговата разнообразна активност съумява да притегля нови публики и младежи, които стават основна част от съхранението на традициите.

„ Днешната среща е извънредно влиятелна и с голям магнитут. На Пловдив – първата българска Европейска столица на културата, му отива да бъде хазаин и да събира хора, които са водачи, когато се приказва за другите секторни политики в областта на културата. Тези от вас, които идват за първи път ще видят  всичко, с което се гордеем - 8 хиляди години история. Ще видите и това, което сме постигнали през последните 12 години във връзка с опазването на културното завещание. Горд съм да напомня, че Пловдив е град – водач в Югоизточна Европа по запазване на занаятите. Имаме щастието да си партнираме с най-добре функционираща Занаятчийска камара. Тя опазва и развива повече от 30 неповторими занаята, занаятчиите имат опция да работят на Улица на занаятите, благодарение на община Пловдив. По този метод занаятчиите извършват своята значима задача – да опазват занаятите и да ги предават на младежите. В резултат на положителното съдействие се роди и Занаятчийското учебно заведение, с финансовата поддръжка на Министерство на културата. В Пловдив действат и прелестни музеи, а Етнографският музей сега ремонтира втората си база, която община Пловдив даде. Съвсем скоро ще можем да забележим още от скритите съкровища на музея, които досега са отвън погледа на пловдивчани ", уточни в приветствието си заместник-кметът Пламен Панов.

Той  подари на Ирена Тодорова  първокласен албум „ Почетните жители на Пловдив " поради скъпото партньорство пред последните четири години.

По време на работните сесии, участниците ще се обсъдят всички нови трендове в региона, провокациите пред Категория 2 центровете, стратегически плануваните действия за съдействие на интернационално равнище. В рамките на визитата си делегатите ще посетят Епископската базилика на Филипопол, емблематични места и събития в Стария град на Пловдив, както и Регионалния етнографски музей.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР