Пловдив беше пръв навремето с игрите на късмета, на сегашните

...
Пловдив беше пръв навремето с игрите на късмета, на сегашните
Коментари Харесай

15 минути слава и после броим бюлетините...в Пловдив

Пловдив беше пръв преди време с игрите на шанса, на сегашните локални избори се прочу като пръв в игрите със социолозите . Така новината, че Дани Каназирева- за трети път претендент на кметски избори и общински консултант от " Съюз за Пловдив ", изпреварва Славчо Атанасов и отива на балотаж с претендента на ГЕРБ Здравко Димитров, изтрая малко над 15 минути . Съмна, бюлетините са преброени съвсем до края, само че още на първа база стана ясно, че сигналите за операция на данните на екзитпола не са празна работа. От второ, при 65 % преброени бюлетини , обещаващата кандидатка отиде на трето място и отпадна от балотажа, само че и там в гърба и диша претендентът на Българска социалистическа партия Николай Радев. Така изненадите в Пловдив завършиха, а с изключение на по-високия % на Радев от нормалните участия на левицата в изборите, други не се чакат.
Общинският съвет се обрисува по-шарен от предходния, само че отново с най- доста съветници от ГЕРБ, което ще улеснява бъдещия кмет, както улесняваше Иван Тотев. На второ място, обаче, отиват съветници от Българска социалистическа партия, които до момента бяха на четвърто. 
В Асеновград отиват на балотаж депутатът от ГЕРБ Христо Грудев против настоящия кмет Емил Караиванов от Българска социалистическа партия за България, като разликата в процентите на двамата са 7 в интерес на първия . В Общинския съвет общи решения ще търсят съветници на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия с почти идентични квоти. 
Трети мандат след доста противоречиви моменти, прибързано събаряне от власт в първия и няколко каузи, в Карлово получава Емил Кабаиванов от локална коалиция Политическа партия СДС/ Политическа партия ГЕРБ/. Балотаж тук няма да има, а идващите двама, които се открояват като резултати - 17.50 и 16.54, са ген. Димитър Шивиков от Политическа партия ВМРО- Българско национално придвижване и Манол Манолов от Българска социалистическа партия за България. С дребен превес над останалите в Общинския съвет ще са ГЕРБ, следвани от локална коалиция Политическа партия СДС/ Политическа партия Атака, Политическа партия ДБГ/ и Българска социалистическа партия за България. Вътрешна македонска революционна организация също може би ще вкарат консултант, само че като цяло другояче забележимото наличие на патриоти и националисти, особено за Карлово, при тези избори наподобява редуцирано. 
В община Марица , хазаин на индустриални зони, от първи тур печели досегашният кмет Димитър Иванов от ГЕРБ. В Общинския съвет с лек превес са съветниците от ГЕРБ, следвани от Българска социалистическа партия за България. Останалите резултати са прекомерно ниски, с цел да излъчат някого. На балотаж сред претендентите Пламен Спасов - ГЕРБ и Павел Михайлов / локална коалиция " Българска социалистическа партия за България " ще се избира кмет на община Родопи. Кандидатът на ГЕРБ е досегашният кмет. В Общинския съвет ще влязат съветници от ГЕРБ, Българска социалистическа партия за България и локална коалиция " Обединени земеделци ".
В Куклен досегашната кметица Мария Белчева от ГЕРБ води с пет % към този момент втория претендент за балотаж- Тефика Реджебова от Движение за права и свободи.  На трето място като резултат още веднъж е жена- Елена Филева, нов състезател на тази сцена, която завоюва 20%. Интересно за Куклен е, че до този миг над 700 бюлетини са оповестени за невалидни. В резултатите за общински съветници Движение за права и свободи взема превес над ГЕРБ, присъединяване може да имат още Местна коалиция ЗС " Александър Стамболийски " (ПП НФСБ, Политическа партия Съюз на демократичните сили, Политическа партия АБВ, Политическа партия ЗС " Александър Стамболийски " ) и ВМРО- Национално придвижване. Общият брой съветници там е 13, окончателното броене ще покаже. 
В община Първомай на балотаж отиват Ангел Папазов от СДП и Николай Митков от Българска социалистическа партия за България с доста дребна разлика. В обичайно алената община на трето място е Асен Кичуков от ГЕРБ също с дребна разлика, само че по този начин или другояче без късмет за втори опит. За разлика от кметския избор, гласуването за общински съветници дава повече места на Българска социалистическа партия за България. 
Община Лъки е присъща с най- високата изборна интензивност , и този път не изневери на себе си. Но другата неделя гласоподавателите отново би трябвало да отидат до урните, тъй като се оформя балотаж сред претендента на Движение за права и свободи Валентин Симеонов, комуто малко не е достигнало за победа на първи тур и Илия Данчев от Земеделски национален съюз, който е постигнал повече от три пъти по- невисок резултат. 
Брезово е другото обитаемо място, което по традиция оглавява класацията за изборна интензивност. Но и там ще има бис- с 10 % разлика на него отиват Христо Енков от ГЕРБ и Калин Калапанков от Българска социалистическа партия за България. 
Без изненада и с резултат съвсем като от Тодор Живково време на поста си остава кметът на Стамболийски Георги Мараджиев от ГЕРБ - 64.12%. ГЕРБ там печелят и болшинство в Общинския съвет, следвани от Българска социалистическа партия, които, обаче нямат задоволително места за сериозен спор. 
Две жени- сегашната кметица Пенка Ганева от ГЕРБ и Ива Вълчева от Българска социалистическа партия за България ще оспорват с почти идентичен резултат на първия тур- под 25%, кметския пост на балотаж. Горе -долу с еднообразно присъединяване, без болшинство, в Общинския съвет пращат свои хора ГЕРБ, Българска социалистическа партия за България и Местна коалиция Съюз на демократичните сили (СДС, АБВ)
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР