Плоският данък подкопава демокрацията в България и лишава българите от

...
Плоският данък подкопава демокрацията в България и лишава българите от
Коментари Харесай

КТ Подкрепа: Плоският данък крепи олигархията и краде от българите

Плоският налог подкопава демокрацията в България и лишава българите от заслужен живот. Това гласят част от заключенията на отчета " Плосък налог или народна власт? За прогресивна данъчна промяна в България ", който беше показан през днешния ден, 31 октомври, от КТ Подкрепа.
Докладът е създаден от Колектив за публични интервенции (КОИ) и съдружие " Солидарна България ".

Докладът предлага съответни финансова обосновани модели за данъчна промяна , залягащи върху изместването на данъчната тежест от междинната класа и бедните към богатите и корпорациите.

Предложенията от отчета за въвеждане на напредничав налог показа Ваня Григорова - синдикалист, икономист и ръководител на съдружие " Солидарна България ". Предложенията за въвеждането на напредничав налог са залегнали и в формалното мнение на КТ Подкрепа за Бюджет 2019 .

 КТ
КТ " Подкрепа " за Бюджет 2019: Повечето пари за хората с увреждания са за сметка на най-нуждаещите се

Сливането на Фонда за лекуване на деца с НЗОК още веднъж отваря казуса с квартирите и дневните на лицата

Изчисленията сочат, че от премахването на оптималния застрахователен приход в бюджета ще постъпят 710 млн. лева, от добавка " Солидарност " (20% ДДФЛ над 5000 лева.) - 267 млн. лева, от 12% корпоративен налог - 415 млн. лева

Резултатите от отчета демонстрират, че разликата сред приходите на най-богатите и най-бедните (20%) е над 8 пъти при приблизително 5 пъти за Европейски Съюз .

Близо 40% от популацията е изложено на риск от беднотия и обществено изключване, което е два пъти над средноевропейското равнище.

Европейска комисия дефинира обстановката с неравенството и бедността в България като " сериозна ", което се дължи на " ниските разноски за обществена отбрана ", подбудени частично и от " неналичието на напредничавост в данъчната система ", написа в прессъобщението на КТ Подкрепа по отношение на отчета.

Ето за какво в страната има потребност да се реализира прогресивна данъчна промяна, която би понижила неравенството и насърчила икономическия напредък през засиленото ползване. " Необлагаемият най-малко пък ще подсигурява, че голямата част от работещите с месечен приход до 3 000 лева (над 95% от заетите) ще заплащат по-ниски налози ", написа още в писмото.

 Пламен Димитров още веднъж се разгласи срещу плоския налог
Пламен Димитров още веднъж се разгласи срещу плоския налог

Плоският налог не е довел до стесняване на сивия бранш съгласно Димитров

Огнян Касабов от КОИ акцентира по какъв начин в световен мащаб плоският налог слага България в компанията на други недемократични страни като Унгария и територии като Абхазия и Приднестровието. Според него неравенствата и обезвластяването на хората могат в последна сметка да намерят израз в безредици и протести.

Темата разяснява и журналистът Ивайло Атанасов, който пояснява, че в страната с най-високи равнища на неравноправие и риск от беднотия в Европейски Съюз данъчната система е на процедура регресивна и задълбочава тези към този момент сериозни проблеми.

Икономистът Боян Захариев пък дефинира отчета като най-пълно аргументирания и научно изискан документ от този жанр, появявал се до момента у нас. Захариев удостовери, че няма доказателства плоският налог да усилва задграничните вложения и да свива сивата стопанска система.

 Горанов песимистичен към апелите за смяна на плоския налог
Горанов песимистичен към апелите за смяна на плоския налог

Бюджетът губи сред милиард и два милиарда лв. при въвеждане на прогресивна канара
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР