Площадката на АЕЦ Белене е опасна сеизмична зона и нека

...
Площадката на АЕЦ Белене е опасна сеизмична зона и нека
Коментари Харесай

Светослав Малинов: Ако министър Петкова не я е срам, да попита ЕК за проекта Белене

Площадката на АЕЦ „ Белене ” е рискова сеизмична зона и дано бъдещи вложители не си фантазират, че ще дойдат на спретнат терен с подготвена нотификация. Стандартите на Комисията са извънредно повишени предвид на нещастието във Фукушима и предпоставките за сходен сюжет и у нас.
Това съобщи в предаването „ Лице в лице”, евродепутатът Светослав Малинов и прочете част от стенограма на думите на премиера Бойко Борисов от 2012 година, с които министър-председателят изтъкнал същите претекстове за заплахата от земетресение и последствията от него.

„ Европейската комисия дава отговор на мен, само че в действителност се обръща към всички хора в България, които са заинтригувани. В момента европейската комисия ни пази от българското държавно управление за проблема АЕЦ „ Белене”, което е извънредно тъжно”, сподели Малинов. Малинов прикани и енергийния министър Теменужка Петкова „ в случай че не я е позор, да зададе същия въпрос на Еврокомисията – какво значи възобновяването на плана АЕЦ „ Белене” през 2018 година "

Вчера Малинов получи отговор на питане към еврокомисаря по енергетика Ариас Канете, в който се показва, че „ Белене” на процедура се намира в нулева фаза, откакто българското държавно управление реши да го приключи.

Евродепутатът разясни, че стандартите на Комисията са извънредно повишени предвид на нещастието във Фукушима и предпоставките за сходен сюжет и у нас. „ Има два доста мощни акцента върху сеизмичността и съхраняването на отработеното гориво. И по двата фактора България има големи проблеми – площадката в „ Белене” е избрана като принадлежаща към сеизмична зона”, разясни той.

Евродепутатът насочи въпрос към енергийния министър, предизвикан от достигнали до него данни, свързани със съхраняването на отработката на нуклеарното гориво. „ Вярно ли е, че отработеното нуклеарно гориво, което е един от допустимо най-опасните отровни детайли предвид на своята радиоактивност, през последните три години се натрупа безшумно и незабележимо на площадката на „ Козлодуй” и държавното управление пести пари, които са нужни, с цел да бъде обещано за преработка”, попита Малинов. По думите на Малинов въпросът „ постепенно пълзи към институциите” и може да бъде спрян персонално от Петкова.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР