Площадка за боклук откриха край гълъбовското село Обручище и прокуратурата

...
Площадка за боклук откриха край гълъбовското село Обручище и прокуратурата
Коментари Харесай

Ще се разплете ли плетката около боклуците, унищожавани в България

Площадка за отпадък откриха край гълъбовското село Обручище и прокуратурата следи досъдебното произвеждане, в което вземат участие и районните структури на ДАНС и МВР… Игла в купа сено ли е площадката, че толкоз време трябваше, с цел да се открие?
А казусът с обгазяването на Гълъбово и околните села и недоволствата на хората, живеещи там, са от години. Дори през септември 2019 година Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) в Стара Загора издаде акт за прекъсването на шестте котли на Топлоелектрическа централа " Брикел ", защото горели непозволени боклуци.
По това време тогавашният основен прокурор Сотир Цацаров персонално разпореди на екоминистерството да ревизира " Брикел ", " Топлофикация - Перник ", Топлоелектрическа централа " Бобов дол " и " Топлофикация - Сливен " поради изгаряне на биомаса. Много скоро по-късно старозагорската ревизия още веднъж позволи на централата в Гълъбово да проработи, тъй като по този начин или другояче беше разрешила горенето на боклуци…
Местните избори към този момент чукаха на вратата, а гръбнакът на обществения мир в община Гълъбово е " Брикел ". Повече от половината работещи в централата са от общината, тя обезпечава и отоплението през зимата на институции, учебни заведения и здравни заведения в града.
Хората стачкуват, само че най-много в обществените мрежи, по улиците на провинциалното градче не излизат… Защо? Все отново двете необгазяващи ги американски централи - " ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово " и " КонтурГлобал Марица Изток 3 ", са обществено виновни и влагат средства за благоустрояване на градчето и за подкрепяне на фамилии с нелеко обществено състояние. Затова за избавление от воня и обгазяване разчитат на НПО-та като " За Земята " и " Грийнпийс " - България.
Кметът Николай Тонев пък още преди предизборната си акция за пети мандат, който към този момент тече, съобщи, че специалисти от Италия ще вършат предпроектно изследване за построяването на цех за преправка на неопасни битови боклуци и имало претенденти от чужбина да създадат инвестицията от 180 милиона евро. Значи ще се отворят работни места. В необозримо бъдеще, само че все пак…
А в случай че италианският разслeдващ публицист Чезаре Джуци не беше заговорил за връзката на пътуващи боклуци от страната на Ботуша към България и връзката на схемата с мафията, в случай че нямаше воден режим в  Перник, ако не беше разследван Нено Димов, щеше ли да се стигне до площадката за боклуци край Гълъбово?
Едва ли… Големият въпрос е - като се дръпна конецът към екоминистерството и вносните отпадъци, ще се разплете ли цялата плетка, в която са заплетени всички институции, виновни за екологията в  България, държавна и локална власт, бизнес, прокуратура, съд? Това ще покаже близкото или по-далечно бъдеще, само че евентуално Димов ще е единственият изгорен бушон, а пък по-дребните предпазители, които стоят по места и не разрешават и позволяват горенето на боклуци, ще си останат по местата и " плетката ", въпреки и пообъркана, надали ще се разплете до дъно.
Автор:  Таня Попова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР