Площад в центъра на София да носи името на първия

...
Площад в центъра на София да носи името на първия
Коментари Харесай

Предлагат площад в центъра на София да носи името на Желю Желев


Площад в центъра на София да носи името на първия свободно определен президент Желю Желев - това предложение до столичния кмет Йорданка Фандъкова внесоха през днешния ден в общината членове на екипа на президента, оповестява ''Дневник''.

Желев печели изборите през 1992 година, мандатът му е до 1997 година Преди това - от 1990 до 1992 година, е президент, определен от Народното събрание. Д-р Желев е мъдрец, създател на неразрешената при комунистическия режим книга "Фашизмът ", отстъпник, създател на Клуба за публичност и преустрояване преди 1989 година и създател на Съюза на демократичните сили (СДС) на 7 декември 1989 година

Писмото до Йорданка Фандъкова, предоставено на медията, гласи: "Обръщаме се към Вас с молба да отправите документално предложение до Столичния общински съвет за именуване на общински обект – площад – на името на първия свободно определен президент на Република България Желю Желев. Предлагаме площадът да бъде завършен в пространството сред улица "Московска " от североизток, постройката на Националната художествена изложба и Етнографския музей от югоизток, площад "Княз Александър I " от югозапад и постройката на Народното събрание (бившия Партиен дом - бел. ред.) от северозапад. Ние, подписалите актуалното предложение, имахме отговорността да работим в екипа на президента Желю Желев и да опознаем индивида, който притежаваше достолепието и смелостта да се опълчи против тоталитарния режим, като съумя да сплоти жители с разнообразни биографии, възгледи и позиции, само че с обща нетърпимост към несвободата и живота в неистина. Като президент той изрично отстояваше евроатлантическата ориентировка на България и полезностите на демокрацията, правата на етническите и религиозните малцинства и правилата на толерантността. Той беше уверен в нуждата да се демонтира комунизмът, като по едно и също време с това разбираше нуждата от взаимни отстъпки в името на гражданския мир. За нас това са задоволително аргументи да се именува посоченият площад на името на Желю Желев, тъй като традицията на достолепие и храброст в българската история би трябвало да се поддържа ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР