Площад Света Неделя в София и по-специално оживената алея пред

...
Площад Света Неделя в София и по-специално оживената алея пред
Коментари Харесай

На пл. „Света Неделя" ще паркират автомобили поне до 2022 г.

Площад " Света Неделя " в София и по-специално оживената алея пред хотел " Балкан " ще продължи да бъде окупирана от коли най-малко до 2022-2023 година Столичната община не вижда нужда да подхваща нещо в по-спешен порядък в тази най-централна зона на града, която от години стои и разкопана поради нестигналите до средата археологически разкопки. Това стана ясно от изявление на кмета Йорданка Фандъкова на вчерашната сесия на Столичния общински съвет.

Залите на хотела са едни от най-използваните за конференции, научни срещи и други събития, заради което в пространството в близост непрекъснато има паркирани и чакащи транспортни средства. " Балкан " е и обичано място за дипломатически коктейли и посрещане на национални празници, което носи спомагателен дискомфорт и даже заплаха за пешеходците. Заради колите плочките по площада са в окаяно положение, а по тях минава съвсем целият туристически поток в София. В непосредствена непосредственост е и оградата на замразените археологически действия и по този начин регионът се трансформира в забележителна визитка на града.

Дълго време общината отхвърляше даже да ремонтира плочките с обяснението, че се готви конкурс за огромна реорганизация на пространството. В последните дни обаче ситуацията очевидно се видя нетърпимо и на общинските управляващи, тъй като ремонт на плочките въпреки всичко стартира. Фандъкова обаче даде да се разбере, че смяна на режима на придвижване скоро няма да има. „ Всички в Столичния общински съвет участвахме във вземането на решение за оповестяването на състезанието, с който, уповавам се, всички желаеме това пространство да се трансформира в пешеходно. Заедно с това обаче ние би трябвало да намерим решение за достъпа до няколко здания. Всичко това са диалози със притежатели и ползвателите на съответните здания. Решението не е елементарно и ние чакаме с провеждането на състезанието тези решения да бъдат открити ”, заяви тя през вчерашния ден.

Дискусията по тематиката се състоя по искане на самостоятелния общински консултант Войслав Тодоров. Той прикани Фандъкова още сега да реорганизира придвижването по площада и да отстрани паркоместата. „ Оправданието, че чакаме един конкурс, не може да служи за това да не прави нищо. Пълното възобновяване на пространството като привлекателна зона за разходка може и да се случи към 2022-2023 година, когато се чака да приключат дейностите. Но това не значи, че до тогава мястото би трябвало да е харизано на колите.

АРГУМЕНТ

" Св. Неделя " е една от най-натоварените точки на София във връзка с пешеходно придвижване. Според отчет отпреди няколко години площадът е №2 в София по преминаващи хора. Той се посещава и от доста туристи. Добрата му визия е от извънредно значение, разяснява Тодоров. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР