Площад "Испания" (Piazza di Spagna) е един от символите на

...
Площад "Испания" (Piazza di Spagna) е един от символите на
Коментари Харесай

Стълбището на площад Испания в Рим е любимо място за обяд на туристите

Площад "Испания " (Piazza di Spagna) е един от знаците на италианската столица Рим.

Между него и площад "Тринита дей Монти " (с едноименната църква) се намира монументално стълбище от 138 стъпала, издигнато благодарение на наследството (20 000 скуди), нужни за реализацията на плана от архитекта Francesco de Sanctis (1693-1740 г.) и неговият възпитаник Alessandro Specchi Завещанието е оставено от френския посланик Стефан Гефие (Étienne (Stefan) Gueffier. Целта била посредством него да се свържат испанското посолство към Светия трон и площада с църквата Тринита деи монти, издигната сред 1721 и 1725 година, поръчана от кардинал De Tencin .

Идеята за превъзмогване на височината сред площада и църквата на върха е документирана още в 1559 година, само че единствено двадесет години по-късно, Апостолическата Камера изплаща мястото под църквата, принадлежащо на френската корона и желанията на папа Gregorio ХІІІ (1572-1585 г.), стартират да се извършват. Тогава Франция стартира спор за собствеността на земята и работите се отсрочват до 1721 година по време на папството на Инокентий ХІІІ. Това е повода хералдическите орли на италианската благородническа фамиля Конти и Хералдическата лилия на Бурбоните да се виждат в основата на монумента.

В десният ъгъл на стълбите се намира домът, в който е живял британският стихотворец Джон Кийтс , едно от звездните пера на Романтизма. Днес тя е музей, отдаден на него и на неговият още по-известен другар и сътрудник Пърси Биш Шели. Монументалното стълбище е обичано място за обяд на туристите (вече публично неразрешено със солидни глоби). Заедно с Байрон и Пърси Биш Шели Джон Кийтс е част от второто потомство британски романтически поети. Известен е най-много с одите си За гръцката ваза, За меланхолията, За славея и други произведения.

По време на късия си живот (умира едвам 26-годишен) Кийтс получава непрекъсната отрицателна рецензия от вестниците и списанията по неговото време, само че посмъртното му въздействие върху поети като Алфред Тенисън и Уилфред Оуен е голямо. Поезията на Кийтс се характеризира със комплициран избор на думи и чувствена изразност, изключително в одите му, които остават в британската литература като едни от най-хубавите. Неговите писма имат огромна стойност, описвайки естетическата доктрина за "негативната правоспособност ".

На площада се намира и фонтанът Barcaccia (така се наричали лодките, които пренасяли бъчвите с вино в античния Рим). Според легендата папа Урбан VІІІ слага фонтана тук, откакто е бил впечатлен от лодка, довлечена от наводняване от река Тибър.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР