Пломбите са 100% безплатни за децата. Това заяви пред БНР

...
Пломбите са 100% безплатни за децата. Това заяви пред БНР
Коментари Харесай

БЗС: Пломбите са 100% безплатни за децата

Пломбите са 100% безвъзмездни за децата. Това съобщи пред БНР ръководителят на УС на Българския зъболекарски съюз (БЗС) доктор Николай Шарков. Повод за изявлението му е днешният годишен конгрес по отношение на Националната стратегия за профилактика на оралните болести при деца от 0 до 18 години.

" Индивидът е едно цяло и здравето на устата рефлектира върху всички органи и системи на човешкото тяло и противоположното ", уточни той и посочи, че техните старания са ориентирани към предварителна защита на болесттите.

По думите му децата имат доста добър пакет по наложително здравно обезпечаване, който включва един обзор годишно и 4 действия за зъбния кариес и неговите затруднения.

" 130 хиляди деца са минали през програмата. Над 460 хиляди зъба са били обект на профилактика. Това е голям труд, сбъднат от към 400 реализатори на програмата, които са доброволци, и от 28 районни координатори на програмата ", сподели доктор Шарков.

По думите на ръководителя на Зъболекарския съюз слагането на силанти на зъбите понижава зъбния кариес фрапантно - до 70%, съгласно литературни източници. При нас процентът е малко по-висок, акцентира той.

Профилактиката на детето стартира от бременността на майката. В профилактиката влиза освен устната хигиена, само че и храненето. То е извънредно значим детайл, съобщи доктор Николай Шарков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР