Плодовите сокове са полезно питие за хора от всички възрасти. За

...
Плодовите сокове са полезно питие за хора от всички възрасти.
За
Коментари Харесай

С какво и кога да пийваме домашните плодови сокове?

Плодовите сокове са потребно пиво за хора от всички възрасти.

За да се одобряват на драго сърце през време на ястие, те би трябвало да се съчетават добре с поднесената храна. Например с яхнии, гювечи и други ястия от зарзават не подхожда да се сервират сладки плодови сокове.

Плодовите сокове се одобряват с ненаситност при ястие на баница, щрудел, козунак, палачинки, макарони със захар, сиропирани сладкиши - реване, кадаиф, саралия и други, яйчен омлет, пържени картофи, запеканки от тиквички и др.

Плодовите сокове могат да се сервират също преди ястие - като аперитив, или след ястие с разнообразни плодове, стига да се сътвори успешно вкусово комбиниране. Апетитът се нарушава, в случай че да вземем за пример с грозде се сервира гроздов сок, подготвен от същия тип грозде. Гроздовият сок се пие с ябълки, круши, праскови, като всеки избира желания от него плод.

Сложените на трапезата бутилки с плодов сок би трябвало да са добре измити и избърсани, със непокътнати етикети. Те се отварят сега на поднасянето на сока.

 Плодови сокове

Соковете се сервират в безцветни стъклени или кристални конусообразни чаши.

Налятият в чаша сок би трябвало да се изпива скоро. От дългото прикосновение с въздуха се намаляват вкусовите и питателните му качества.

За увеличение на апетита при сервирането на плодови сокове от огромна значение е температурата им - тя би трябвало да бъде от 10 до 15 градуса.

Силно подсладените плодови сокове могат да се разреждат с газирана вода. Степента на разреждането зависи от усета на консуматора.

При следобедна закуска плодовите сокове могат да се сервират вместо кафе, чай, какао или меланж, само че по усет би трябвало да хармонират със закуската. Ако се поднесат възкисели ябълки, плодовият сок би трябвало да бъзе сладостен. При поднасяне на дребни сладки сокът се избира по избор.

Плодов сок, взет на гладен корем, оказва освен хранително, само че и лечебно деяние.

В домашна конюнктура плодов сок може да се получи по следните способи:

Сок от меки плодове (ягоди, малини, къпини) - посредством смачкване на плода и изстискване през марля. Ако се използва преса, тя би трябвало да бъде пластмасова, стъклена или порцеланова. Металическите преси са несъответствуващи, защото металът окислява витамините и трансформира усета и цвета на сока.

Сок от портокали, лимони и други цитрусови плодове - посредством изстискване със стъклена изстисквачка за сок. Полученият сок се прецежда през марля.

Сок от твърди плодове (ябълки, круши, дюли и др.) - посредством настъргване на плода и изстискване на сока през намокрена с вода марля. За настъргването се употребяват стъклено ренде, а в случай че липсва такова и се наложи да се използва металическо ренде, работи се бързо.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР