Плодовите сокове са богато застъпени в ежедневието ни. Но правите

...
Плодовите сокове са богато застъпени в ежедневието ни. Но правите
Коментари Харесай

Плодовите сокове – вреда и полза

Плодовите сокове са богато застъпени в всекидневието ни. Но вършиме ли разлика сред пакетираните сокове от магазините и прясно изцедените такива или познато и като фрешове?

Има огромна разлика сред двата типа. И везните солидно се накланят в интерес на прясно изцедените. Соковете в кутии, които се намират на щандовете на магазините по никакъв начин не са потребни. Те съдържат доста изкуствени подсладители и консерванти.

Учени от Глазгоу обаче ни предизвестяват и за вредите от фрешовете. Те предизвестяват, че използването на плодови сокове може да се отрази отрицателно на здравето по този начин, както и пиенето на подсладени питиета. Причината – наличие на еднообразно количество захар.

Препоръчителното количество сок от прясно изцеден сок съгласно откривателите е 150 ml дневно. Според информацията, която показват експертите е, че енергийното и захарно наличие във фрешовете са аналогични с индикаторите на сладките газирани питиета, защото 250 мл ябълков сок съдържа 110 ккал и 26 година захар, този от праскови – 165 ккал и 42 година захар, от моркови – 108 ккал и 28 година захар, от портокал – 108 ккал и 25 година захар, и изненадата — 250 мл кока-кола – 105 ккал и 26,5 година захар.

Ще кажете, че прясно изцеденият сок би трябвало да е потребен, колкото и самият плод. Но не е тъкмо по този начин. Чаша сок е наситена със доста повече захар спрямо плода. Имайте поради, че в целия плод участват растителни нишки, които се изхвърлят при изработката на сок. Тези нишки са нужни за вярното действие на храносмилателната система. Така че е доста по-добре да консумирате цели плодове, тъй като те не въздействат неподходящо на риска от появяването на захарен диабет. Фрешовете в неумерено количество са свързани с увеличение на тежестта, понижаване на чувствителността на тъканите към инсулин и повишение на риска от насърчаване на диабет.

Ако въпреки всичко обичате фрешове и желаете да консумирате повече от чаша денем, пробвайте да разредите сока. Така ще се одобряват същите калории, само че количеството сок ще бъде по-голямо и ще е за по-дълго време.

И несъмнено, фрешът е доста по-приемлив вид от пакетирания сок. Повечето от продуктите от щанда на супермаркета съдържат доста дребна част сок от плодове, а са наситени със захар или подсладители, вода и сироп. Тези питиета се приближават повече до безалкохолните питиета, които са цялостни със захар и калории.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР