Плодовете по шотландските полета може да бъдат оставени да изгният,

...
Плодовете по шотландските полета може да бъдат оставени да изгният,
Коментари Харесай

Шотландия се оплака, че заради коронавируса няма да има кой да бере ягодите ѝ

Плодовете по шотландските полета може да бъдат оставени да изгният, защото коронавирусът и Брекзит се чака да доведат до продължителен дефицит на работна ръка, написа в. " Таймс ".

Ягодите и малините на страната са считани за едни от най-хубавите, а секторът за меки плодове генерира към 120 милиона паунда всяка година.

Основната част от служащите, които обичайно събират реколтата, се завърнаха в Източна Европа поради Брекзит, а Полша, Румъния и България са блокирани поради COVID-19.

Националният фермерски съюз на Шотландия прикани локалните хора, които са изгубили работата си в бранша на хотелиерството и ресторантьорството поради епидемията, да запълнят този дефицит.

Председателят на съюза Андрю Маккорник сподели: " Това са невиждани времена и гледката на празни лавици в някои магазини, и огромни, и дребни, ясно демонстрира несигурността и безпокойството, пред които са изправени доста хора в нашата страна ".

" Задават се големи проблеми към работната ръка, изключително за нашите производители на меки плодове и зеленчуци, обмислят се нови способи за набиране на личен състав. Тези, които са изгубили работата си или са в неплатен отпуск в бранша на ресторантьорството, се търсят, с цел да може да се осъществят засаждането и събирането на реколтата ", добави той.

Пред членове на съюза той сподели: " Има растящо безпокойствие в градинарския бранш за опцията жители на Европейски Съюз да пътуват до Шотландия за сезонна работа във фермите. Предвид че доста страни са блокирани, в това число Полша, Румъния и България, може да е съвсем невероятно каквито и да е служащи, които към момента имат предпочитание да дойдат във Англия, да пътуват ".

British Summer Fruits, която съставлява производителите, съобщи, че ще се положат всички вероятни старания, с цел да се подсигури различна работна ръка.

По думите на Ник Марстън, ръководител на индустриалната група, в бранша ще се организира огромна акция за набиране на личен състав, с цел да се насърчат хората, които са във Англия и си търсят работа поради последствията от ковид, да стартират работа във фермите.

Джеймс Портър, производител на плодове в Ангъс, е измежду тези, които търсят личен състав, въпреки да отбелязва: " Ще има проблеми, защото локалните хора няма да са подготвени ".

За опасенията на Германия, свързани със сезонните служащи четете тук и тук.

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (899)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР