Плод на поредица от неразбирателства - така определи случаят с

...
Плод на поредица от неразбирателства - така определи случаят с
Коментари Харесай

Разказът от първо лице на един от арестуваните тази нощ журналисти

Плод на поредност от неразбирателства - по този начин дефинира казусът с ареста тази нощ един от двамата арестувани публицисти, Димитър Стоянов от уеб страницата „ Биволъ “ Димитър Стоянов в изявление за предаването „ Хоризонт за вас “ на БНР.

" С полицията се получи една поредност от неразбирателства, вид негоден телефон, по този начин или другояче ние бяхме арестувани по сигнала, който ние самите подадохме ", показа той. Както ви информирахме по-рано, Стоянов и румънският му сътрудник Атила Биро, както и един юрист, тази нощ са били отведени за снемане на пояснения в РПУ Радомир, до момента в който провеждали журналистическо следствие.

В ефира на „ Хоризонт “ Стоянов описа тъкмо какво се е случило. Ето думите му, едно към едно:

„ Получих информация, че след публикуването на публикацията с #ДжиПиГейт от офисите на компанията стартира целеустремено изнасяне на техника и документи, което е хипотетично унищожаване  на доказателства. Успяхме да проследим трасето на документите и разбрахме, че те се унищожават в региона на Радомир и с наш сътрудник, румънски сътрудник Атила Бирo, тръгнахме да валидираме това заличаване.„ Нашата информация беше, че тези документи се изнасят от офисите на " Джи Пи груп ", товарят се на коли, карат се в региона на Радомир и се изгарят. Ние намерихме и документи, нарязани на шрайдер, в чували. Всичко сочи в посока заличаване на доказателства. Респективно, с цел да има законова стойност работата, която вършим, подадохме сигнал и към Министерство на вътрешните работи, че се унищожават хипотетични доказателства за доста тежка корупция и за злоупотребени с европейски фондове. В момента, в който успяхме да локализираме мястото, където намерихме изгорени документи, свързани с европейски фондове, се появи полицейски патрул, накараха ни да легнем на земята, да си сложим ръцете на гърба, сложиха ни белезници. Обяснихме, че ние сме публицисти и не сме причинители на нищо неправилно, само че към час прекарахме с белезници, след това към още 3 часа бяхме арестувани, само че въпреки всичко не смъкнаха белезниците, макар че имаше изясненост кои сме, какви сме и какво вършим там. Всеки от нас имаше журналистическа карта, сътрудника също, имахме персонални карти, годни документи, само че все пак не получихме право на телефонно позвъняване и екипите, с които работим бяха доста разтревожени. Когато се проверява корупция на високо равнище, това не е безвредно “.

Полицаите са съумели да спасят доста от горящите документи, означи Стоянов. Той изясни и за какво с тях е имало юрист:„ Помолихме го да използваме неговата кола, с цел да се опитаме да намерим мястото, където се изгарят тези документи ". Адвокатът също е с протокол за задържане.

В същото изявление, основният редактор на " Биволъ " Атанас Чобанов насочва директни и съществени обвинявания. " Очевидно има чадър над " Джи Пи груп ", която е обвързвана с шефа на „ Лукойл “ Валентин Златев и очевидно там никой не смее да влезе и да организира обиск. Това е спекулация на най-високо равнище, която ще се развие, тъй като ние разполагаме и с  електронни копия и продължаваме работа. Има извънредно доста документи. В тези документи има шокиращи неща – подкупи, вижда се накъде и към кого минават парите “, съобщи той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР