Плеяда елитни атлети пристигат за Маратон Стара Загора 2019. Четвъртото

...
Плеяда елитни атлети пристигат за Маратон Стара Загора 2019. Четвъртото
Коментари Харесай

Елитът на маратона си дава среща в Стара Загора

Плеяда елитни спортисти идват за Маратон Стара Загора 2019. Четвъртото следващо издание на надпреварата е планувано за идващия уикенд, на 31 март, и още веднъж ще даде старт на веригата съревнования, обединени под мотото „ Бягането като метод на живот “.
 Кениец завоюва Софийския маратон
И още: за втора поредна пролет Стара Загора ще дефинира държавните първенци в полумаратона. На старт в класическата отдалеченост от 42.195 км ще застанат двамата миналогодишни спечелили. При мъжете мароканецът с италиански паспорт Ахмед Насеф още веднъж ще е измежду главните любимци за огромния джакпот, който на два пъти му се изплъзва за напълно малко. При дамите още веднъж на линия е Рут Матебо, която предходната година записа победи и в трите български маратона и сграбчи за втори следващ сезон огромния джакпот от 20 000 лева

На двамата обаче изобщо няма да им е елементарно, тъй като се обрисува да срещнат доста мощна конкуренция. В Стара Загора ще бягат двама елитни мароканци. Нуни Редуан идва с реномето на бронзов медалист от Wizz Air София маратон предходната есен и с персонален връх 2.15:35 ч. Неговият съотечественик Йосеф Сбай пък има злато от полумаратона в София преди две години. Всички те ще би трябвало да се оправят с офанзивите на кенийската армада. В града под липите ще забележим трима представители на тази фамозна в целия свят школа.

Еванс Тануи е горделив с успеха си на полумаратона в Сплит тази година с резултат 1.04 ч., негови сънародници по трасето ще бъдат Андрю Мангата и Хосе Тюей, който е първенец от маратона в Загреб през 2017 година, персоналното му достижение е 2.15:01 при успеха му в Касел (Гер).

И още един спортист може да се намеси в битката за купата в града на липите - Джан Симукека от Руанда бе четвърти на миналогодишния Софийски маратон, запомнен с доста мощни резултати. Всички елитни бегачи в Стара Загора имат персонални върхове към 2:15, което е заричане за оспорвани борби по трасето.

При дамите кенийката Рут Матебо е добре познатата и постоянно считана за любимец. Тя ще пази купата си от предходната година в съревнование с нейната сънародничка Емили Чериот, която идва в България с престижа на шампионка от маратона в Маракеш (Мар) с резултат 2.38 ч. Тази година са се записали и две състезателки от Мароко: Наска Машрум и Илхан Ел Муради, като и двете бягат маратон за към 2.45 ч. В Стара Загора още веднъж ще забележим и „ сребърната “ от предходната година Вира Овчарук, украинката завоюва няколко медала от маратонските бягания в България.

Стартът в Стара Загора идната неделя е тъкмо в 10.00 ч. Участниците могат да избират сред три дистанции – класическата от 42.195 км, полумаратон 21 км и 10.5 км, което дава опция повече фенове на бяганията да се включат в конкуренцията. Организатори са Община Стара Загора, Министерство на младежта и спорта, Български олимпийски комитет, Асоциация „ Спорт в свободното време “, Спортен клуб лека атлетика Берое, Спортен клуб Ракета и БФЛА. Контролното време на 42.195 км е пет часа и трийсет минути, а на 21 км е три часа.

На класическата отдалеченост спортистите ще започват със червени номера на гърдите, на 21 км със сини и на 10.550 км със зелени. Всеки участник в дистанциите 10.550 км, 21 км и 42.195 км, наложително би трябвало да направи своята регистрация онлайн, след което да заплати по електронен път с кредитна карта или банков превод. Крайният период за регистрация е до понеделник, 25 март 2019 в 23:59 ч. Участниците ще получат рекламна тениска, а сполучливо приключилите дистанциите 42км, 21км и 10.5км ще бъдат отличени и с орден за присъединяване като спомен от събитието. Непроменени остават огромните награди за призьорите, които към този момент четвърта поредна година обезпечават присъединяване на елитни спортисти и регистрирането на доста мощни резултати в обособените български маратони.

Победителите в Стара Загора – и при мъжете, и при дамите - ще получат по 8000 лева, заелите второ място – по 3000 лева, класиралите се трети – по 2000 и така нататък до 10-о място с 400 лева Новото тази година: 20-хилядният
джакпот към този момент се обвързва с положителни резултати, отпада изискваният най-малко точки.

Организаторите още веднъж обезпечават суператрактивен награден фонд за българската верига от маратони „ Бягането като метод на живот “. Наред с огромните награди за призьорите, впечатляващ е и спомагателният
бонус от 20 000 лева, очакван за най-хубаво показване (общо при мъжете и при жените) в трите маратона в една година посредством класиране по специфична точкова система. Сега обаче регламентът е леко изменен и обвързва спечелването на джакпота с вписване на положителни резултати.

За всеки старт още веднъж се дават за първо място по 10 т., за второ по 8, за трето по 6 и така нататък до 1 точка за осмо място. При тъждество в точките победител е записалият по-предни класирания, в случай че и по този индикатор имаме тъждество
джакпотът надлежно се дели. Отпада досегашният най-малко от 20 т. за продобиване на бонуса, само че точки се получават единствено за резултати под 2.25 ч. при мъжете и под 2.45 ч. при дамите.

Организаторите имат вяра, че по този метод ще се подтикват по-класни достижения, което ще направи българските маратони още по-атрактивни и влиятелни. Припомняме върховете на маратон Стара Загора: при мъжете 2.19:04 ч. на мароканеца Абделади Тияр и при дамите 2.42:00 ч. на Белайнеш Югезу (Ет) - и двата резултата са от преди две години.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР