Плевенският областен управител Мирослав Петров е решил да не удължава

...
Плевенският областен управител Мирослав Петров е решил да не удължава
Коментари Харесай

Отмениха бедственото положение заради Африканската чума в Плевенско

Плевенският регионален шеф Мирослав Петров е решил да не удължава оповестеното поради Африканската чума по свинете /АСЧ/ бедствено състояние, чиито период изтече на 31 юли. Причината е, че няма регистрирани нови огнища на рисковата болест в района, стана ясно на съвещание на регионалната епизоотична комисия през днешния ден.
„ Последното открито огнище на АЧС в региона беше в град Искър на 25 юли. Бяха приложени съответните ограничения за ограничение и очистване на болестта и бяха евтаназирани 28 домашни свине . Приключи пробонабирането на кръвните проби в 10-километровата следена зона към град Искър – досега нямаме позитивни резултати ”, заяви доктор Иван Йорданов, шеф на ОДБХ в Плевен.
В 20-километровата зона на двете огромни индустриални свинеферми в региона – „ Осъм комерс ” АД в село Дисевица и Едноличен търговец „ Габи 73 ” в село Малчика, попадат 64 селища . В тях всички домашно отглеждани свине би трябвало да бъдат унищожени от техните стопани, разясни доктор Йорданов. Той предложи на епизоотичната комисия да разпореди на кметовете на тези обитаеми места да бъдат задължени в период до 5 август да изготвят настоящи описи на стопаните, отглеждащи прасета . На базата на тези описи да бъдат проведени инспекции.
„ Прасетата, които ще останат отвън 20-километровата зона и стопаните им не желаят да ги унищожат, не би трябвало да се хранят с кухненски боклуци. Не би трябвало да се хранят и със зелена трева, със зърно, непосредствено прибрано от полето – то би трябвало да престои най-малко 60 дни в затворено помещение . Това е доста значимо, тъй като дивите прасета когато и да е на денонощието вървят из масивите с жито, царевица и така нататък и предават болестта ”, предложи доктор Иван Йорданов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР