Плевен. Възклицанието на Иван Вазов: Плевен падна, ден Велик!“ с

...
Плевен. Възклицанието на Иван Вазов: Плевен падна, ден Велик!“ с
Коментари Харесай

Румен Петков: Възклицанието на Иван Вазов: „Плевен падна, ден Велик!“ с всяка година става все по-силно и актуално

Плевен. Възклицанието на Иван Вазов: „ Плевен падна, ден Велик! “ с всяка година става все по-силно и настоящо. Това сподели в изявление за Агенция „ Фокус “ Румен Петков, член на Инициативния комитет по отбелязване на 140-ата годишнина от Плевенската епопея. „ Както споделя император Александър II - тази борба направи Плевен важен в международен и европейски мащаб. Всъщност борбите за Плевен, Стара Загора и Шипка разрешават над България от орлово гнездо да изгрее свободата. Плевен с епичните си три щурма, с героизма на българските освобожденци на съветските и румънски освободители, направи една крачка в историята, която няма аналог “, изясни Петков. Той посочи, че в Плевен дават живота си повече от 40 хиляди съветски, финландски и румънски войни. „ Те се жертват за нас - техните братя, които 500 години се борим за свободата си и с помощта на Светата православна черква съхранихме националност и вяра. Възклицанието на Иван Вазов: „ Плевен падна, ден Велик! “ с всяка година става все по-силно и настоящо “, съобщи Румен Петков.
На въпрос дали има и през днешния ден чувството у българите за духовна непосредственост с Русия и народите, спомогнали за българската независимост, Петков посочи, че в Плевен това е въпрос на осъзната нужда. „ В Плевен, когато се приказва за свободата, всички се покланяме на единственото място в света, наречено „ Мъртвата котловина “, където са костите на починалите съветски, румънски и финландски войни. Там чувството за поклонение пред хората, които пристигнаха тук и оставиха най-скъпото си – живота за нашата независимост – е доста мощно “, сподели още той.
По думите му в Плевен няма по какъв начин да не се изпитва възприятие на благодарност, само че и възприятие на горделивост. „ Поколения наред през тези 140 години в душата на всеки плевенчанин се построява този огромен монумент на признателността пред освободителите и на гордостта на това, че сме съхранили националност и религия. Днес с горделивост можем да кажем, че в света близо 100 обекта носят името Плевен. Точно, тъй като демократичната, свободомислещата общност, е оценила смисъла, мястото и ролята на плевенската борба. Само в Лондон има пет улици, които се споделят „ Плевен “. Англия е оценила плевенската борба и 26 обществени обекта там носят името „ Плевен “ “, разяснява Румен Петков. „ Всеки плевенчанин се гордее с това, само че се гордее с глава, наведена в респект пред починалите българи, нашите освободители, само че и с взор, вторачен в бъдещето, което ни беше обещано като опция преди 140 години “, съобщи той.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на изявлението четете в „ Мнение ”
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР