Плевен. В процес на реализация е едно от най-скандалните решения

...
Плевен. В процес на реализация е едно от най-скандалните решения
Коментари Харесай

Председателят на АБВ Румен Петков: Реализира се скандален проект за обединяване на АЕЦ Козлодуй и държавните Мини Марица-Изток

Плевен. В развой на реализация е едно от най-скандалните решения в българската енергетика от 90-та година насам – предложение за сливане на АЕЦ „ Козлодуй “ и държавните „ Мини Марица-изток ” в едно сдружение. За това сигнализира водачът на АБВ Румен Петков на конференция в Плевен, оповестиха от пресцентъра на партията . По думите му предлагането е направено от името на Българския енергиен холдинг и неговият изпълнителен шеф Петьо Иванов и към този момент един път е обсъждано в министерството на енергетиката.
Според Петков предлагането е скандално, тъй като е в положение да съсипе в икономически и финансов проект едно от най-силните енергийни сдружения в Европа – атомната електроцентрала в Козлодуй. „ Състоянието на мини „ Марица-изток ” е обезпокоително от години. Към момента финансовата задлъжнялост на държавното сдружение надвишава 830 милиона лв.. Политиката на Европейската комисия за гарантиране на екологичната сигурност включва непрекъснато увеличение на таксите за нездравословните излъчвания, които се заплащат, а при нас главния финансов запас, който би трябвало да отделяме за заплащането на тези финансови отговорности и екологични такси е „ Мини Марица-изток ”, уточни той. „ През тази година таксите са в порядъка на 17-20 $ на звук. Един мегават при производството си изпуска в пространството сред 1,3 до 1,5 тона въглероден двуокис. Т.е. нездравословната емисия, която плащаме за един мегават отива на 20 и няколко евро в този миг “, добави Румен Петков. По думите му през идната година се планува да се заплащат 25 евро, което значи съществено завишаване, а това на собствен ред слага „ Мини Марица-изток ” в изключително тежко положение, защото себестойността на производството на един мегават няма да може да покрие таксата, която би трябвало да бъде плащана за парниковите излъчвания. „ От друга страна АЕЦ „ Козлодуй “ все още има 300 милиона облага, откакто е платила нуклеарното си гориво и отвозването му назад в Русия. След като е заплатила всички отговорности по удължение живота на двата реактора и откакто за своя сметка прави цялостния ремонт, реорганизация и поддръжка на оборудванията си “, уточни ръководителят на АБВ. Според него този, който замисля този безразсъден и незаконен към енергийната ни сигурност акт за обединение на двете предприятия ще съсипе атомната електроцентрала в Козлодуй. „ Ние от АБВ настояваме първо да се даде гласност на този развой, да се знаят неговите създатели, а не той да се прави зад тила на обществото, а евентуално и зад тила на държавното управление. И второ – процесът би трябвало да бъде спрян незабавно. Другото е закононарушение към енергийната сигурност на България ”.Румен Петков добави, че страната ни е пропуснала 20 години в развиването на нашата енергийна система и през днешния ден първи блок на АЕЦ „ Белене “ можеше към този момент да е в употреба, а пред пуск щеше да е втори блок.
„ Второто ни гледище е държавното управление и Народното събрание да набележат хронограма по довеждане на процедурата до краен резултат с установяване на стратегически вложител и рестартиране на плана Белене “, съобщи той и напомни, че всички отрицателни внушения за газовите връзки в Европа и за построяването на нови нуклеарни мощности са надълбоко незаконни към българския народен интерес. По думите му в това закононарушение участваха български политици.„ Ние от АБВ извадихме поименно хората, които обясняваха по какъв начин няма да се състои „ Турски поток ”, по какъв начин няма да има такава връзка, по какъв начин ние ще си взимаме газ от трети източници. Сега „ Турски поток ” е пред стартиране. В резултат на което ние ще си купуваме съветска газ от Турция, което ще оскъпи при всички случаи ценообразуването и за бита и за стопанската система в България. Не бива да позволяваме това нещо да се развива и на територията на атомната ни енергетика. За това ние от АБВ желаеме гласност на процеса. Искаме да се знаят създателите на предлагането за обединение на двете сдружения, желаеме да им се потърси административна и управническа отговорност. Искаме отговорните да бъдат отстранени незабавно от ръководството на БЕХ и на енергетиката като цяло ”.
Според Петков управлението на АЕЦ Козлодуй се опълчва на подобен план, само че в Народното събрание, неразбираемо за какво, никой не слага този въпрос и това е неуместно.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР