Плевен. Урологичният екип в УМБАЛ Света Марина“ - Плевен извърши

...
Плевен. Урологичният екип в УМБАЛ Света Марина“ - Плевен извърши
Коментари Харесай

Плевен: Уролозите на УМБАЛ „Света Марина“ извършиха уникална за страната двойна робот-асистирана операция

Плевен. Урологичният екип в УМБАЛ „ Света Марина “ - Плевен извърши неповторима за страната двойна робот-асистирана интервенция на 57-годишен пациент с две злокачествени болести - карцином на простатата и израстък в левият бъбрек. Това оповестиха от пресцентъра на МУ - Плевен . Пациентът постъпва в УМБАЛ „ Света Марина “ - Плевен със подозрение за туморен развой в левия бъбрек. Взимат му се простатна биопсия и се правят скенер и ПЕТ скенер. Установява се карцином на простатата и израстък в долния полюс на левият бъбрек с размери 30 мм. Уролозите в Университетска Болница „ Света Марина “ – Плевен доцент доктор Николай Колев и доктор Боян Атанасов, които имат насъбран дълготраен опит в използването на минимално инвазивната хирургия, вземат решение да извършат двете интервенции на един стадий с роботизираната система от последно потомство Da Vinci Xi: радикална простатектомия (отстраняване на цялата простата), с двустранна лимфна дисекция и парциална нефректомия (отстраняване на засегнатата от тумора част от бъбрека), употребявайки едни и същи портове на роботизираната система. Част от екипа е и урологът доктор Александар Ванов, както и анестезиолозите доцент доктор Камелия Цветанова и доктор Диана Саръиванова.
Според уролозите, направили комплицираната двойна робот-асистирана намеса, с стандартната хирургия това не би могло да бъде направено на един стадий, заради нуждата от два огромни разреза, дългото оперативно време и обвързвания с интервенцията травматизъм. При стандартната хирургия всички тези фактори неизбежно биха довели до по-бавното възобновяване на пациента и риск от затруднения. Коментарът на доцент Николай Колев и доктор Боян Атанасов във връзка на преимуществата на роботизираната хирургия за пациентите пред стандартната бе: „ С роботизираната система интервенцията беше осъществена за четири часа, при минимална кръвозагуба (150 мл), време за топла исхемия 13 мин. през 6 врата. На идващият ден пациентът беше в отлична кондиция и бе раздвижен “.
От януари 2019 година в УМБАЛ „ Света Марина “ – Плевен се ползва насъбрания 10-годишен опит в роботизираната хирургия в гинекологията при лекуването на пациентите. Болницата разполага с роботизирана система от последно потомство, с която се правят робот-асистирани интервенции в гинекологията и урологията. Доказани са многочислените изгоди за пациентите при използването на робот-асистирана хирургия: минимално инвазивна хирургия, точност и сигурност за пациента, без сечения и белези, ниска кръвозагуба, понижаване на постоперативната болежка и дискомфорт, редуциране на болничния престой, бързо възобновяване и връщане на пациентите към естествен обществен живот.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР