Плевен. През следващата седмица започва поетапното строителство на нови 56

...
Плевен. През следващата седмица започва поетапното строителство на нови 56
Коментари Харесай

Зам. - министър Николай Нанков: През следващата седмица започва поетапното строителство на нови 56 км от автомагистрала „Хемус“

Плевен. През идната седмица стартира поетапното строителство на нови 56 км от автомагистрала „ Хемус “. Трасето е първият сектор от 134-те км, които държавното сдружение „ Автомагистрали “ ЕАД ще построи. Това сподели в Плевен заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, оповестиха от пресцентъра на Министерството на районното развиване и благоустройството . В града той взе участие във конгрес за районната политика и европейската взаимност.
Регионалният заместник-министър подсети, че с обезпеченото от страната финансиране в размер на 1,12 милиарда лева без Данък добавена стойност е обезпечено строителството на трасето на автомагистралата сред п.в. „ Боаза “ и разклона с пътя Русе – Велико Търново. Отсечката е разграничена на шест сектора, два от които – с обща дължина съвсем 44 км, минават и през територията на област Плевен.
През 2021 година Автомагистрала „ Хемус “ би трябвало да доближава до пътя Ловеч – Плевен. Има направено предпроектно изследване за околовръстен път на града. До 40 дни ще изготвим задание и ще възложим две процедури – разработване на обстоен организационен проект - парцеларен проект и на уголемен абстрактен план, с цел да изберем вид за трасе. Той би трябвало да е подготвен в края на 2021 година, с цел да избегнем бъдеща запушалка от над 2000 тежкотоварни автомобила в центъра на града, заяви още зам.-министър Нанков.
В отговор на въпрос от медии той осведоми, че физическото осъществяване на построявания сега сектор от автомагистралата сред Ябланица и п.в. „ Боаза “ е 80%. Според поетия ангажимент той ще бъде подготвен със седем – осем месеца предварително и ще бъде въведен в употреба през октомври.
Поетапно ще се рехабилитират пътищата в региона съгласно интензивността на трафика и наличния запас. По линия на тол таксите ще се търси по-добра поддръжка посредством повече запас и по-ефективното му разходване. Разглежда се вид за поетапното им въвеждане. Това е един от компромисите, който би могъл да бъде позволен. В момента се води разговор с браншовите организации от транспортния бранш. Предстоят и нови срещи. Сега 250 млн. лева от събираните годишно 350 млн. лева от винетни такси са от леки коли. Приходите, които ще се събират след въвеждането на тол системата за тежкотоварните коли, ще разрешат рехабилитация на 2500-3000 километра републикански пътища годишно, а не на 1000 км, както е в този момент.
С близо 8 млн. лева от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година са рехабилитирани съвсем 12 км от второкласния път, осигуряващ най-кратката връзка сред Плевен и Ловеч. Почти 10 млн. лева е инвестицията от програмата за 9,5 км от пътя Червен бряг – Чомаковци, чието осъществяване би трябвало да завърши през месец юли. Предстои да бъде направена рехабилитация и на 9,5 км от третокласния път сред Гулянци и Долна Митрополия. В момента тече избор за реализатор на строителството, което ще се финансира от Програма „ ИНТЕРРЕГ V-А Румъния-България “ 2014-2020 година Със средства от бюджета ще бъде изработен ремонт по трасето сред Кнежа и Оряхово.
Общо 82 млн. лева ще бъдат вложени в област Плевен по 24 контракта за безплатна финансова помощ от оперативната стратегия, сподели още Николай Нанков. По три плана с общо 11 млн. лева ще бъдат осъвременени 9 просветителни институции, в които се образоват близо 4000 възпитаници. Други 11 плана са ориентирани към ограничения за повишение на енергийната успеваемост на 22 жилищни и административни здания. В регионалния център ще бъдат благоустроени 100 хиляди кв. м публични пространства. С близо 17 млн. лева ще бъдат надградени резултатите от осъществявания през предишния програмен интервал план за интегриран градски превоз. По плана на Министерството на здравеопазването с 3,4 млн. лева ще бъдат актуализирани 10 центъра за незабавна здравна помощ и техни филиали.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР