Плевен. От януари 2019 година УМБАЛ Света Марина“ – Плевен

...
Плевен. От януари 2019 година УМБАЛ Света Марина“ – Плевен
Коментари Харесай

Плевен: Университетска Болница „Света Марина“ ще прилага 10-годишния опит в роботизираната хирургия при лечението на своите пациенти през 2019 година

Плевен. От януари 2019 година УМБАЛ „ Света Марина “ – Плевен ще ползва насъбрания 10-годишен опит в роботизираната хирургия в гинекологията при лекуването на своите пациенти. Това оповестиха от пресцентъра на Медицински университет - Плевен . Болницата към този момент разполага с роботизирана система от последно потомство, с която ще се правят робот-асистирани интервенции в гинекологията, общата хирургия и урологията. Роботизираната хирургия е нова философия, която промени бъдещето на хирургията изобщо. С въвеждането на новата роботизирана система в клиничната процедура ще се следят по-добри резултати в оперативната и лечебната активност. Доказани са многочислените изгоди за пациентите при използването на роботизираната хирургия: понижаване на болничния престой, ниска кръвозагуба, понижаване на постоперативната болежка и дискомфорт, бързо възобновяване и връщане на пациентите към естествен обществен живот.
През януари 2018 година се навършиха 10 години от въвеждането за първи път на роботизираната хирургия в България и в Югоизточна Европа от екипа на проф. доктор Григор Горчев, д.м.н. Проф. доктор Григор Горчев и проф. доктор Славчо Томов и техните екипи имат значителен принос за развиването на това революционно направление в актуалната медицина освен у нас, само че и в Европа. Професор Горчев е първият сертифициран хирург на подпора за работа с роботизираната система da Vinci за Югоизточна Европа и нашата страна, минал сполучливо четири равнища на образование в Центъра по телехирургия в Страсбург, Франция.
Приложението на роботизираната хирургия в България започва на 8 май 2008 година с осъществяването на първата в Източна Европа асистирана с робот радикална хистеректомия (отстраняване на матката) от пионера в роботиката проф. доктор Григор Горчев. През 2012 година той прави първата в Източна Европа роботизирана интервенция на жена с рак на шийката на матката със опазване на детеродните й функционалности (роботизирана радикална трахелектомия), след която пациентката минава сполучлива процедура по ин витро оплождане и става майка на крепко дете (м. август, 2012 г.). Към 2012 година в международната научна литература са разказани единствено 19 случая на дами с такава патология, оперирани с роботизираната система „ Да Винчи ”, само че българската пациентка е единствената с сполучливо приключила бременност.
През 2011 година под управлението на проф. Горчев за първи път в България започва развиването на роботизираната хирургия в урологията. Извършена е първата в България асистирана с робот нефректомия (отстраняване на бъбрек). Обучени са двама уролози като хирурзи на конозола, които реализираха и първите у нас радикални роботизирани простатектомии (премахване на простатна жлеза).
Проф. Григор Горчев е началник на план по оперативна стратегия „ Развитие на конкурентоспособността на българската стопанска система ” 2007-2013 година с название „ Развитие на научноизследователска, развойна и обучителна активност в Медицински университет – Плевен посредством закупуване на високотехнологично съоръжение за роботизирана хирургия ”. През 2014 година е реалност инсталирането на роботизирана система от последно потомство с подготвителен симулатор за осъществяване на образования и насърчаване на научноизследователска активност. Сформиран е и първият за страната екип по обща хирургия за работа с роботизираната система, който сполучливо приключва обучителен курс в Страсбург, Франция. На 9 април 2014 година е осъществена първата за България интервенция на пациент с рак на дебелото черво с роботизираната система Da Vinci.
В началото на 2018 година в Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) бе публично маркирана 10-годишнината от въвеждането за първи път на роботизираната хирургия в Югоизточна Европа и в България от екипа на проф. доктор Григор Горчев. Това стана с откриването в Телекомуникационен ендоскопски център към МУ-Плевен на единствената за страната експозиция „ История на минимално инвазивната хирургия “. Тя е отдадена на отбелязването на четири значими годишнини: 25 години от първата минимално инвазивна интервенция (лапароскопска холецистектомия), осъществена в гр. Плевен през май 1993 г.; 10 години от откриването на първия в Югоизточна Европа Телекомуникационен ендоскопски център ТЕЛЕЦ към МУ-Плевен през юни 2007 г.; 10 години от въвеждането за първи път на роботизираната хирургия в Югоизточна Европа и в България през м. януари 2008 година и 5 години от въвеждането за първи път на понятието „ хирургия без скалпел “ и лекуването на солидни тумори посредством високо натоварен фокусиран ултразвук (ХАЙФУ) в България и Югоизточна Европа през декември 2012 година
За 10-годишен интервал екипът на чл.-кор. проф. Григор Горчев прави общо 1200 робот-асистирани интервенции в гинекологията, от които 693 робот-асистирани хистеректомии за ендометриален карцином; 494 робот-асистирани радикални хистеректомии за карцином на маточната шийка; 10 робот-асистирани параметректомии и 3 робот-асистирани радикални трахелектомии (органосъхраняващи интервенции за премахване на шийката на матката и запазване на матката за опазване на репродуктивните функционалности на жената). За последните 5 години научната продукция на екипите по роботизирана хирургия е забележителна: 3 дисертации; 3 автореферата; 2 дипломни работи; 11 изявления в задгранични научни списания и над 112 изявления в български научни списания. За образователната 2017/2018 година Медицински университет – Плевен е първото висше здравно учебно заведение в страната, което вкара в образователния проект по „ Медицина “ дисциплината " Минимално инвазивна хирургия “, част от която е и роботизираната хирургия.
За четири следващи години професор Григор Горчев и професор Славчо Томов вземат участие в Световния конгрес по роботизирана хирургия в Съединени американски щати, запознавайки интернационалната публика с насъбрания опит в роботизираната гинекологична хирургия. Професор Горчев е президент на ІІІ Международен Конгрес по роботизирана хирургия на Асоциацията по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа, който се организира през м. октомври 2014 година в София, България под патронажа на Медицински университет - Плевен. За два следващи мандата той бе член на Управителния Съвет на Европейската Асоциация по роботизирана гинекологична хирургия. Към днешна дата член на Съвета е ректорът на Медицински университет – Плевен проф. доктор Славчо Томов. През септември 2019 година под патронажа на МУ-Плевен в София, България ще се организира ХI Европейски Конгрес по роботизирана хирургия.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР