Плевен. На 27 септември 2019 година за пореден път студенти

...
Плевен. На 27 септември 2019 година за пореден път студенти
Коментари Харесай

Студенти и преподаватели от МУ - Плевен участваха в Европейската нощ на учените под надслов „Здраве чрез природата“

Плевен. На 27 септември 2019 година за следващ път студенти и преподаватели от Медицински лицей към Медицинския университет – Плевен участваха в Европейската нощ на учените. Това оповестиха от пресцентъра на МУ - Плевен . Домакин на интернационалното събитие беше Софийският университет „ Св. Климент Охридски “, което съответства и се организира редом с ХI Европейски Конгрес по роботизирана хирургия, проведен от Медицински университет – Плевен в интервала 26 - 28 септември.
Разнообразната научна и занимателна стратегия на групата от Медицински Колеж - Плевен притегли доста гости от разнообразни възрасти. Билкотерапия, естествена козметика, дегустация, проучвания, фотоизложба, кино прожекции, осведомителни брошури – показана беше пъстра палитра от достиженията на бъдещите клинични и рентгенови лаборанти, помощник-фармацевти, обществени експерти и специалисти по здравна козметика. Участници в Европейската нощ на учените бяха преподавателите - доцент Теодора Вълова, д.п. и преп. Красимира Лисаева дружно със студенти от всички специалности на Медицинския лицей: Стефан Генев, Георги Виолинов, Мариана Бурова, Веселка Христова, Екатерина Ладжова, Ани Ангелова.
Кабинетът по любознание под наслов „ Здраве посредством природата – Salus per naturam “ съдържаше пет тематични ателиета. В две от тях фокусът на представянето беше върху българските билки и тяхното приложение в медицината и козметиката – „ Билки за здраве и хубост “. В рамките на фотоизложба беше показана акцията „ Билкосъбиране “ на студентите от специалностите „ Помощник-фармацевт “ и „ Социални действия “. Инициативата е част от практическата професионална подготовка на студентите. Бяха показани както условията за събиране на лечебните растения, по този начин и условията за съхранението на билките и билковите смеси, също и подготвяне на чайове. Демонстрацията на тяхната приложимост независимо или като допълнение към главното лекуване на пациента беше съпроводена с дегустация. Информационните брошури разказваха по какъв начин да подобрим телесните индикатори, които са отвън норма, посредством билколечение. Любопитни обстоятелства бяха кодирани в специфични баркодове.
Студенти от специалността „ Медицинска козметика “ демонстрираха подготвяне на натурална билкова козметика за отнасяне на кожата на лицето и тялото, както и за профилактика и лекуване на разнообразни болести. Представени бяха някои лесни, потребни, изцяло безвредни и забавни предписания, които може да се ползват вкъщи. Раздадени бяха флаери с подобаваща информация.
В другото ателие бъдещите медицински и рентгенови лаборанти показаха желатиновия полизахарид агар-агар, който намира необятно приложение в хранително-вкусовата индустрия, в сладкарството, в медицината - освобождава тялото от токсините и нездравословните натрупвания, възстановява работата на черния дроб и оказва помощ за подобряването на обменните процеси. Паралелно с информацията за ролята му в микробиологията, беше посочено мястото му в модерната кулинария, веган рецептите, молекулярната гастрономия, гурме заведенията за хранене. Посетителите имаха опция да дегустират желиращият растителен сътрудник агар-агар.
Студенти от компетентност „ Медицински лаборант “ измерваха стойностите на кръвната захар, холестерола и хемоглобина на заинтригуваните гости посредством мултифункционален уред Easy Life GCHb PLUS.
Мястото на „ Кабинета по любознание “ не беше определено инцидентно – Софийски университет „ Св. Климент Охридски “ - Ректорат, централно предверие пред Аулата, в която се организираше XI Европейски конгрес по роботизирана хирургия с уредник Медицински университет - Плевен. По този метод събитието се трансформира в съпътстващо научния конгрес, като даде различен ракурс на медицината – нейната полза за възстановяване здравето на хората. Защото науката може да има и утилитарен смисъл – т. е. с изключение на умозрителна, тя може да бъде практична. Впечатляващото показване на екипа на Медицински лицей – Плевен в Европейската нощ на учените и ползата на необятната общност донесоха задоволство на участниците. Ето какво показа незабавно след края на събитието Стефан Генев, медицински лаборант от МУ - Плевен: „ Малко неща бих желал да повторя в живота си, само че тази Нощ на учените е едно от тях! “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР