Плевен. Медицински университет – Плевен (МУ - Плевен) спечели домакинството

...
Плевен. Медицински университет – Плевен (МУ - Плевен) спечели домакинството
Коментари Харесай

МУ- Плевен ще реализира 3D демонстрация на робот-асистирана операция и ХАЙФУ ултразвукова хирургия на живо на ХI Европейски Конгрес по роботизирана хирургия

Плевен. Медицински университет – Плевен (МУ - Плевен) завоюва семейството на Европейския конгрес по роботизирана хирургия преди четири години в Париж, Франция, след комплицирана конкурсна процедура. Това оповестиха от пресцентъра на МУ - Плевен . Проф. Славчо Томов, Ректор на МУ - Плевен, член за втори мандат на Съвета на Европейската Асоциация по роботизирана гинекологична хирургия SERGS, е ръководител на научния комитет на форума. Проф. Григор Горчев, Почетен Ректор на МУ - Плевен, е президент на конгреса в България. Европейският конгрес по роботика се организира под мотото „ Отвъд границите “, носещо посланието за разширение на асоциацията с млади експерти от Източна Европа, които в бъдеще ще ползват високите технологии и новите хирургични способи в образованието и клиничната процедура. Конгресът ще се организира в най-старата Алма Матер – Софийски университет „ Свети Климент Охридски “ в интервала 26-28 септември 2019 година Форумът ще притегли в България цяла плеяда от най-изтъкнатите хирурзи в роботиката от Съединени американски щати и Европа, както и китайските сътрудници на МУ - Плевен, които ще изнесат пленарни отчети, споделяйки своя опит и визия за развиването на новите технологии. Сред тях са пионерите в роботизираната хирургия в света - проф. Робърт Холоуей, проф. Камран Нежат и проф. Ричард Сатава.
Очаква се в конгреса да вземат присъединяване над 300 експерти от Европа и Америка, както и доста български лекари и студенти по медицина. За първи път в европейския конгрес по роботика ще взе участие така наречен Световен Отбор (SLS World Team) от топ хирурзи на Световната Лапароскопска Асоциация със специфична интерактивна сесия „ Хирургически изненади “ в научната стратегия (https://sofia.sergs.org/scientific-programme/).
По време на ХI Европейски Конгрес по роботизирана хирургия в София в интервала 26-28 септември 2019 година Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) ще осъществя специфична проява на 3D образование посредством лъчение на 3D Хирургия онлайн. Демонстрацията ще се осъществя с обучителна цел по европейски план BG05M2OP001-1.002-0010-C01 " Център за подготвеност по персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия “, финансиран от Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ и Европейския фонд за районно развиване.
В рамките на ХI Европейски Конгрес по роботизирана хирургия в София редом ще бъдат показани две интервенции онлайн, предавани в 3D формат от високотехнологичната Университетска Болница „ Света Марина “ – Плевен. Едната ще бъде робот-асистирана интервенция, която ще извърши екипът на проф. доктор Григор Горчев, а втората - фокусирана ултразвукова хирургия онлайн посредством използване на ХАЙФУ технологията от екипа на доцент доктор Добромир Димитров. Аудиторията ще наблюдава ХАЙФУ хирургия онлайн, при която посредством неинвазивно термично изгаряне, чрез фокусиран ултразвук ще бъде аблатиран миомен възел на българска пациентка. Аудиторията ще може да се запознае от близо с новаторското интервенционално лекуване, което се реализира без сечения, инцизии или пункция. Специалистите-участници във форума ще имат опция посредством непрекъсната връзка с екипа в операционната зала на ХАЙФУ Центъра в Плевен да следят три типа информация: позицията на пациента и неговия комфорт, софтуера на апарата и другата атмосфера на ХАЙФУ залата. Интервенционалната процедура ще бъде осъществена под ехографски надзор в действително време, посредством потреблението на контрастно усилена ехография за оценка на резултата от аблатираната туморна тъкан. Аудиторията ще има непрекъсната връзка с екипа в залата.
През 2018 година МУ–Плевен означи 10 години от въвеждането за първи път на роботизираната хирургия в Югоизточна Европа и в България с пионер проф. доктор Григор Горчев. Отбелязани бяха и 5 години от въвеждането за първи път на понятието „ хирургия без скалпел “ или „ ултразвукова хирургия “ посредством лекуване на солидни тумори с уред за високоинтензивен фокусиран ултразвук (ХАЙФУ) в България и Югоизточна Европа. Методът намира извънредно необятно приложение и известност във водещите международни клинични центрове през последните години. Това е изцяло неинвазивна здравна терапия, при която посредством ориентиран ултразвуков сигнал и при неповторима точност се реализира аблация (стопяване) на новообразуванието. Терапията е органосъхраняваща, без стандартна хирургична намеса - без сечения, без кръвозагуба, с най-малък риск от инфекции и липса на действен стрес. Ултразвуковата аблация е революционен, коренно нов метод при третирането на новообразувания в човешкото тяло (тумори) - както доброкачествени, по този начин и злокачествени.
Медицински университет – Плевен се откроява на картата на висшето здравно обучение в България и в Европа със актуалния си образ на водещ учебен и научноизследователски център с цели в роботизираната хирургия и телемедицината, привличащ от ден на ден български и задгранични студенти. С разположените общо три роботизирани системи на територията на висшето учебно заведение и университетските бази МУ–Плевен се утвърждава като център по роботизирана хирургия. Трите роботизирани системи, последната от които da Vinci Xi във високотехнологичната Университетска Болница „ Света Марина “ – Плевен, се ползват сполучливо и пълноценно в научноизследователската активност, в клиничната процедура и в образованието на студенти по гинекология, хирургия и урология. Към университета действа неповторим за Балканския полуостров Телекомуникационен ендоскопски център с пробна операционна зала и виртуална зала с тренажори, който е оборудван с високотехнологична инсталация в областта на ендоскопската хирургия. Една от аудиториите на центъра действа като съвременно 3D студио за демонстрации на Хирургия онлайн, където студенти и медицински експерти имат опцията да се потопят триизмерно в човешката анатомия и да вземат участие в оперативната намеса през очите на хирурга. Всичко това дава неповторима опция на студенти, докторанти, специализанти и лекари-специалисти за образование с авангардна инсталация.
Повече информация за събитието и изискванията за присъединяване може да намерите тук.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР