Плевен. Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) приключи успешно реализацията на

...
Плевен. Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) приключи успешно реализацията на
Коментари Харесай

Плевен: Медицинският университет в града реализира успешно проекта за подпомагане развитието на докторанти и млади учени към Факултет „Медицина“

Плевен. Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) завърши сполучливо реализацията на план BG05М2OP001–2.009-0031-C01 „ Създаване на център за образование на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени към Факултет „ Медицина “ на МУ - Плевен “ по Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейските структурни и капиталови фондове. Безвъзмездната финансова помощ по плана е на обща стойност 695 631,34 лева, от които 591 286,64 лева са европейски средства, а националното финансиране е 104 344,70 лева със срокът за осъществяване от 12 април 2017 година до 31 декември 2018 година Това оповестиха от пресцентъра на МУ - Плевен . Екипът по ръководство и осъществяване на плана е с началник проф. доктор Мария Средкова, координатор доцент доктор Галя Ставрева, заместник-ректор по научноизследователска дейност; и членове на екипа - доцент доктор Пенчо Тончев, админ научноизследователска дейност; Анелия Луканова, счетоводител и Ваня Панчева, правист.
Екипът за организация и ръководство на плана сполучливо извърши обмисляне и надзор на дейностите по плана за реализиране на поставените цели в избраните периоди, бюджет и качество. Основната цел на плана бе да надгради функциониращото докторантско учебно заведение на МУ–Плевен със характерни действия и курсове, нужни за развиването на докторантите, специализантите, младите учени и преподавателите към Факултет „ Медицина “. По този метод бе основан център за поддръжка на развиването на докторанти, специализанти и млади учени, който обезпечава високо качество на тяхното образование в сходство с потребностите на пазара на труда. Специфичните цели на плана бяха ориентирани към повишение на мотивацията на докторантите, специализантите, преподавателите и младите учени във Факултет „ Медицина “ за академична и научноизследователска кариера посредством предложение на новаторско и качествено образование.
В резултат на сполучливото осъществяване на дейностите по плана целевата група от над 100 дейни участници, от които 36 докторанти, 12 постдокторанти, 40 специализанти и 12 преподаватели, получиха високотехнологично образование и благоприятни условия за професионална реализация в научната сфера. Благодарение на основани по-добри условия за работа, на извършените курсове за повишение на квалификацията и достъпа до профилирано съоръжение, те имаха опция да разпрострат научния си капацитет. В резултат на нарасналата мотивация за академична кариера 12 лица от целевата група са зачислени в докторантура, 5 докторанти сполучливо опазиха дисертационните си писания, а други двама са в развой на отбрана.
Шест са главните действия по реализацията на плана за стимулиране на академичното развиване и професионалното израстване на целевата група от докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени. В рамките на Дейност 1 „ Разработване на образователна стратегия и осъществяване на курсове по основни пълномощия за сполучлива научна кариера “ е основан и сполучливо действа Център за образование на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени към Факултет " Медицина " на МУ – Плевен. По тази активност в извършените курсове са подготвени 57 лица от целевата група. По Дейност 2 „ Персонализиран метод в предоперативната подготовка и оперативното лекуване на пациенти посредством минимално инвазивна хирургия, основан на образни реконструкции, 3D визуализация и виртуална симулация “ са обезпечени благоприятни условия за осъществяване на интерактивно образование на 40 специализанти и докторанти от хирургическите специалности посредством присъединяване в 24 занятия, включващи 6 модула. По Дейност 3 „ Провеждане на образование за присъединяване и подготовка на научноизследователски планове, настоящи оферти, трансфер на технологии и ръководство на интелектуалната благосъстоятелност “ са извършени два двудневни интерактивни семинара с присъединяване на 50 специализанти, докторанти, постдокторанти и преподаватели. По Дейност 4 Практическо образование по стратегия " Експериментална просвета " е създадена образователна стратегия за практическо образование по „ Експериментална просвета “ и са извършени два профилирани курса с присъединяване на 10 докторанти, постдокторанти, специализанти и преподаватели. По Дейност 5 „ Подкрепа за самостоятелното научно и кариерно развиване на лицата от целевата група “ е обезпечена самостоятелна поддръжка на 48 лица от целевата група за правене на изявления в научни списания и на научни отчети за присъединяване в научни конгреси. Също по този начин е оказана финансова поддръжка на 40 лица за повишение на квалификацията посредством присъединяване в курсове и специализации в научноизследователски центрове със модерно съоръжение и неповторима научна инсталация в страната и чужбина. По Дейност 6 „ Активна промоция на докторантите, специализантите и младите учени пред евентуални работодатели и сътрудници в бъдещи взаимни планове “ са извършени два научни форума - „ Ден на учения “ и „ Наука и бизнес “ за показване на научните достижения и планове на лицата от целевата група пред евентуални работодатели. Дейностите по информация и гласност включиха основаване на уеб уебсайт на плана, на осведомителни брошури и табла, както и отразяване на резултатите от плана в печатни и електронни медии.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР