Плевен. Институтите към Селскостопанска академия (ССА) трябва да се възползват

...
Плевен. Институтите към Селскостопанска академия (ССА) трябва да се възползват
Коментари Харесай

Министър Христо Бозуков: Институтите към Селскостопанска академия трябва да се възползват от предстоящия прием за демонстрационни дейности по ПРСР

Плевен. Институтите към Селскостопанска академия (ССА) би трябвало да се възползват от идния банкет по подмарка 1.2 „ Демонстрационни действия и дейности по осведомление “ от Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) 2014-2020 година Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите проф. доктор Христо Бозуков по време на работни срещи в област Плевен, оповестиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Аграрният министър заяви, че до края на годината се чака да бъде разгласен приемът по помярката. „ Общият финансов запас по нея ще бъде в размер на близо 30 млн. лв.. Допустими претенденти ще са организации, които осъществят научно-изследователска активност или просветителна активност в региона на селското или горското стопанство, или в региона на питателните технологии “, сподели проф. Бозуков. Той добави още, че плановите оферти ще се подкрепят на 100% от Програмата.

„ Бенефициентите ще имат опция да финансират демонстрационни действия с на практика занятия по избрана тематика, за придобиване на информация и запознаването на обучаеми в действителни на практика условия “, разясни министърът. Проф. Христо Бозуков бе безапелационен за нуждата от усвояването на на практика познания и умения за развиването на българското селско стопанство и подготвянето на квалифицирани фрагменти в бранша. Той изясни, че ролята на институтите става още по-важна и значима, с навлизането на новите технологии в земеделието. „ Посредством осъществяване на плановите си оферти вие ще може да визиите технологии и профилирана техника за осъществяване на разнообразни аграрни действия - обработка на почвата, прибиране на реколтата, напояване, наторяване, потребление на препарати за растителна защита; техники, способи и съоръжение за установяване на качеството на продукцията; въвеждане на нови сортове (хибриди) растения или усъвършенствана порода животни, както и специфични практики, техники и технологии или уреди, свързани с запазване на околната среда, възстановяване на успеваемостта на потребление на ресурсите и прехода към нисковъглеродна и устойчива на изменението на климата стопанска система “, изясни земеделския министър. По подмярката ще се финансират изцяло разноски за вложения, за образуване и даване на образования и на и логистични разноски, свързани с провеждането им.

В рамките на визитата си, министър Бозуков посети Института по лозата и виното в града. Той организира среща с управлението му, на която дискутираха нуждата от инвентаризация на лозовите насаждения в страната, както и актуализирането и осъвременяване на сборниците с нормативите за засаждане и развъждане на лозови насаждения у нас. Сборниците се създават от Института и са издание на МЗХГ и ССА. Министър Бозуков посочи, че сборници последно са преиздавани през 90-те години и не отразяват актуалните правила и трендове в развъждането на лозови насаждения, което дава своето отражение върху развиването на лозарска активност. Той изрази желанието си, да бъдат подхванати нужните дейности, за осъвременяване на сборниците, което ще послужи установяване на нови ценови стойности по мярката за „ Преструктуриране и преработка на лозя “ от Национална стратегия за подкрепяне на лозаро - винарския бранш, както и за създаването на нова методика, която да дава отговор на актуалните положителни практики в сектора.

Към Института по лозата и виното има построена маза, основана през 1892 година, в която се съхранява неповторима сбирка виновност за страната ни. Най-старото вино е на 129 година, като сега се работи по превръщането на избата в музей.

Земеделският министър организира среща и с научния колектив на Института по фуражни култури. По време на диалозите бяха разисквани настоящи работни въпроси, както и провокациите, пред които е изправена развойната активност в земеделието.

В рамките на визитата в Плевен министър Бозуков беседва и с регионалния шеф Марио Тодоров. Двамата разискаха опциите за съдействие сред двете институции в посока развиване на селското стопанство в района.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР