Плевен. Днес в Плевен Изпълнителна агенция по горите, Областната дирекция

...
Плевен. Днес в Плевен Изпълнителна агенция по горите, Областната дирекция
Коментари Харесай

Експерти и ловни сдружения от област Плевен обсъдиха засилване на отстрела на дива свиня като превенция срещу африканската чума

Плевен. Днес в Плевен Изпълнителна организация по горите, Областната дирекция по сигурност на храните – Плевен и Северозападно държавно дружество организираха информационно-образователен курс за ловни дружини и държавни горски и ловни стопанства. Това оповестиха от пресцентъра на Изпълнителна организация по горите . Специализирана информация и материали бях показани по време на събитието с оглед по-доброто запознаване с характерностите на болестта и най-много методите за понижаване на разпространението му.
" Изключително значима е ролята на ловните организации и стопанства при предварителна защита разпространението на АЧС. Не единствено в осъществяване на плановия обход на засегнатите зони, с цел да се наблюдава има ли трупове на дива свиня или животни с нетипично държание. Колегите ще бъдат изключително потребни във връзка със прецизното спазване за понижаване популацията на дивата свиня в ловностопанските региони посредством усилване на отстрела на дива свиня при самостоятелен лов. Тази мярка е изключително значима, с цел да се ограничи разпространяването на болестта, защото то се популяризира посредством самите животни при придвижването им в нови, незасегнати досега площи. Веднага след разпореждането на министър Танева, чиновниците на трите държавни предприятия в Северна България – Северозападно, Северноцентрално и Североизточно започнаха да обхождат и ревизират, следвайки направения за задачата график. В гората са ситуирани осведомителни табели, с цел да указват инфектираните зони и лимитират прекосяването на хора, които в следствие са евентуални преносители на заболяването. В допълнение и със съдействието на Министерство на вътрешните работи в засегнатите региони се обезпаразитяват преминаващите коли ", съобщи инж. Мирослав Маринов, изпълнителен шеф на Изпълнителна организация по горите по време на срещата.
Повече от 100 представители на държавните горски, ловни стопанства и сдружения от плевенско участваха в образованието, което е част от разяснителна осведомителна акция против разпространяването на АЧС, провеждаща се в цялата страна. Те и сътрудниците им от района към този момент правят по график всекидневен обход в 2-километровата зона към откритите огнища.
През ден ще се следят териториите в 20-километровата зона към огнищата на АЧС. За всички останали ловностопански региони на Северна България – обходи за контрол се реализира един път седмично, както и в ловностопанските региони, граничещи с Република Сърбия и Република Турция. Веднъж на две седмици ще се обхождат и всички останали ловностопански региони в страната. Обходът се прави със особено защитно облекло, покриващо и ходилата, което в следствие се унищожава, с цел да не се популяризира вирусът.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР