Плевелите се множат в градината ни, независимо дали ни харесва,

...
Плевелите се множат в градината ни, независимо дали ни харесва,
Коментари Харесай

Три начина да изчистим градината от плевели

Плевелите се множат в градината ни, без значение дали ни харесва, или не. Те се конкурират с другите растения за вода и хранителни субстанции. Най-неприятното е, че порастват на всички места, като вършат градината ни да наподобява непривлекателна. Поради разнообразни аргументи плевелите постоянно се „ възстановяват “ напълно скоро откакто усърдно сме ги отстранили. Ето някои от най-честите аргументи за това:  не са били отстранени изцяло и част от корените им са останали в почвата. Те им разрешават да израстат с доста бърз ритъм. Освен това градината ни се намира наоколо до гора или занемарени тревисти площи.

Въпросът е по какъв начин дейно да премахнем плевелите? И щом се отървем от тях, по какъв начин да се предпазим, доколкото е допустимо, от повторната им поява?  Ето три метода за дейно заличаване на нежеланите треви: Издърпване на плевелите с ръка, унищожаване с мотика и отнасяне с химически артикул. 

Най-доброто време за унищожаване на плевелите е, когато почвата е влажна. Ден откакто е валяло е най-подходящото време за плевене. Влажните почви се „ разхлабват “ и улесняват издърпването на плевела дружно с корена. Ако почвата е суха и през идващите няколко дни не се плануват превалявания, може да напоите почвата през нощта.

ИЗДЪРПВАНЕ НА ПЛЕВЕЛИТЕ С РЪКА

Най-добрият метод, въпреки и най-трудоемък, е да скубете плевелите с ръка. Трябва да се има поради, че с цел да бъде ефикасен този способ, би трябвало да се отстрани цялото растение дружно с корените му. За бурени с плитки корени може просто да държите растението за стеблото и да го дръпнете леко. За тези с по-дълбоки корени, като глухарчетата, би трябвало да се постараете повече. Може да употребявате дребна мотика, да копаете в почвата към стъблото, с цел да разхлабите почвата, по-късно да я разгънете и дърпайте. Може да се наложи да се копае по-надълбоко и да опитате да издърпате няколко пъти, до момента в който съумеете да извлечете целия корен.

ПРЕМАХВАНЕ С ГРАДИНСКИ ИНСТРУМЕНТ

Издърпването на плевелите на ръка е отнемаща време работа. Друга опция е да се употребяват култивиран принадлежности. За плитки бурени можете да употребявате елементарна градинска мотика, само че за надълбоко вкоренени, е добре са се употребява специфичен инструмент, наречен winged weeder. За да премахнете плевелите с уреда, поставете долния връх на острието директно до стъблото и натиснете, с цел да влезе ножа в почвата. След това наклонете инструмента надолу към земята, с цел да издърпате целият корен. Повторете тази интервенция, в случай че е належащо. Трябва да се има поради, че потреблението на този апарат лишава повече време, защото всеки бурен би трябвало да се вади настрана. Въпреки това е най-подходящото средство за растения с доста дълбоки корени.

ТРЕТИРАНЕ С ХИМИЧЕСКИ ПРОДУКТ

Ако има прекалено много бурени, вместо да ги премахнете с ръка или с мотика, може да употребявате препарат срещу нежеланите треви. Този способ е неподходящ за околната среда, по тази причина се предлага да бъде употребен единствено в краен случай. След напръскване резултатите нормално са забележими още на същия ден. След като умрат бурените, махнете ги с ръка. Друг минус на химичните препарати е, че при изпръскване на плевелите може да засегнете и другите растения в градината.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР