Пленумът на ВСС трябва да разгледа предложението за отстраняване на

...
Пленумът на ВСС трябва да разгледа предложението за отстраняване на
Коментари Харесай

Демерджиев: Надявам се още следващата седмица да се внесе искане за отстраняване на Гешев

Пленумът на Висш съдебен съвет би трябвало да прегледа предлагането за премахване на основния прокурор, в случай че такова бъде импортирано от министъра на правораздаването. Вярвам, че това ще стане. Горещо се надявам това да стане още идната седмица. Това разяснява пред Нова тв някогашният длъжностен правосъден министър Иван Демерджиев.
Още по темата
" След това Пленумът е задължен да събере доказателства по отношение на изказванията за осъществени нарушавания или уронване на престижа на правосъдната власт. Част от тези учредения са даже неявяването на Гешев на съвещанието на Пленума и на Прокурорската гилдия ", изясни юристът.

Той разяснява и призоваването на премиера Кирил Петков да даде показания за проблеми, които станаха публично притежание през медиите.

" Прокуратурата е длъжна да се самосезира, да ги ревизира и да уведоми обществото, в границите на няколко месеца, сподели госпожа Кьовеши. Това би трябвало да се случи. Вместо да направи това, прокуратурата чака министър-председателят да направи някакъв вид лично следствие и да ги уведоми. Това е неуместно. Ангажимент на прокуратурата е да проверява ", съобщи Демерджиев.

Припомняме, че преди дни единомислещо с 10 гласа " за ", че министърът на правораздаването може да желае предварителното преустановяване на мандата на основния прокурор и на ръководителите на Върховния касационен и Върховния административен съд.

Искането за тълкувателно решение беше на Министерски съвет, откакто Висшият правосъден съвет отхвърли да прегледа всъщност предложение на към този момент някогашния длъжностен министър на правораздаването проф. Янаки Стоилов за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев. Междувременно проф. Стоилов беше назначен за парламентарен арбитър от квотата на президента.

Стоилов не е взел участие в гласуването (От няколко месеца Конституционният съд е в състав от 11 души, защото Народното събрание още не е избрало 12-ия парламентарен съдия).
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР