Пленумът на ВСС ще разрешава разследванията срещу председателите на ВКС,

...
Пленумът на ВСС ще разрешава разследванията срещу председателите на ВКС,
Коментари Харесай

ВСС разрешава разследвания срещу тримата големи

Пленумът на Висш съдебен съвет ще позволява следствията против ръководителите на Върховен касационен съд, Върховен административен съд и основния прокурор, като това би трябвало да стане с квалифицирано болшинство от 17 гласа. Това стана ясно по време на дебата в работната група за правене на оферти за законодателни промени, засягащи следствията против ръководителите на Върховен касационен съд, Върховен административен съд и основния прокурор, който се предава онлайн посредством уеб страницата на Министерството на правораздаването.

Проектът за промени в Наказателно-процесуален кодекс беше показан от министъра на правораздаването Данаил Кирилов и касае особените правила в случаите, при които има осъществено съзнателно закононарушение от общ темперамент от тримата висши магистрати.

Проектът показва, че предлагането за такова позволение от Висш съдебен съвет и за краткотрайно премахване от служба на " тримата огромни " в правосъдната система може да направи министъра на правораздаването или не по-малко от трима от членовете на съответната гилдия на Висш съдебен съвет. То би трябвало да бъде съпроводено от подробни писмени претекстове. И да се прегледа не по-късно от седем дни от постъпването му. По време на разглеждането би трябвало да бъде изслушан и препоръчаният за краткотрайно премахване от служба.

Срокът на краткотрайното премахване не може да бъде по-дълъг от посочения общ период за дълготрайност на следствието в Наказателно-процесуален кодекс.

Решението на пленума на Висш съдебен съвет ще предстои на обжалване в тридневен период от постановяването му пред петчленен състав, на Върховен административен съд, избран на правилото на инцидентния избор всред всички съдии от този съд. Решението се постановява в седемдневен период от постъпване на жалбата и е дефинитивно.

Разследването на висшите магистрати ще се прави от прокурор от Спецпрокуратурата и Софийската градска прокуратура, съгласно това на кой съд е подсъдно делото.

Съдът в намерено съвещание, в състав от трима съдии, избрани на правилото на инцидентния избор, се произнася по обосноваността и законосъобразността на постановлението в едномесечен период от постъпване на делото, с определение, което е дефинитивно. В състава на съда не могат да вземат участие младши съдии, планува още планът.

На първа инстанция каузи от подобен вид ще се преглеждат от трима съдии и от пет съдии в случаите, когато закононарушението планува наказване не по-малко от петнадесет години отнемане от независимост или друго по-тежко наказване. На втора инстанция делото също би трябвало да се гледа от петима магистрати. Като в съставите не могат да вземат участие младши съдии.

Обсъждането на плана на министър Данаил Кирилов продължава, като в него вземат участие представители на Висш съдебен съвет, магистрати и специалисти. Кирилов уточни при започване на дебата, че планът е част от осъществяването на ограниченията от Механизма за съдействие и оценка на Европейска комисия по отношение на България. По думите му с приемането на на проектозакона ще се отговори на публичните упования за гарантиране на обективно и независимо осъществяване на следствие против " тримата огромни ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР