Пленумът на ВСС се зае по същество с второто предложение

...
Пленумът на ВСС се зае по същество с второто предложение
Коментари Харесай

Гешев, столът му за мъчения и как Салман Рушди неволно подкрепи главния прокурор

Пленумът на Висш съдебен съвет се зае всъщност с второто предложение за " импийчмънт " на Иван Гешев, откакто до следобед отхвърли първата процедура против основния прокурор. Четирима членове на Съвета оферират той да бъде уволнен поради жестоко накърняване на престижа на правосъдната власт, визирайки брифинга му на 15 май.

Тъй като въпросът е етичен, защитната теза на Гешев и защитничката му - юрист Радостина Константинова е, че той е бил " под силното емоционално влияние на всички условия, които са му се случили – гърмеж, заплашително писмо " и така нататък (нищо, че брифингът в действителност е на 15-ия ден след " атентата ", б.а.).

Освен това те оспорват напълно предлагането, тъй като острите му думи били извадени от подтекста, както и че това е правото му на изложение на свободно мнение, което е обезпечено в Конституцията.

Гешев бомбардира Съвета с куп доказателствени претенции - в това число цитати от уеб сайтове и даже изиска да се приобщи... изявление на депутатка от Има Такъв Народ преди няколко Народното събрание през 2021 година, която също говорела за " политическия отпадък ".

Тук новият министър на правосъдието Атанас Славов обърна внимание на основния прокурор, че съществуват и много други изрази, които се употребяват с необятна приложимост, само че не подхождат на човек от върха на правосъдната власт и от " тримата огромни ".

В този дух основният прокурор вечерта след 20:00 часа цитира и Салман Рушди, който споделил:

„ За думи не може да се съди човек, тъй като това е вербален фундаментализъм. “

Що се отнася до прочувственото положение, Гешев го сподели и през днешния ден, като се развика на членовете на Висш съдебен съвет, които прекомерно дълго питаха за всякакви елементи Ясен Тодоров

" Няма да се изяснявам за какво не са ме умъртвили?! Вие разбирате ли какво дъно стигнахте. "  

Но - това едно, на ръка...

Така или другояче най-очаквани бяха чуванията на двамата - Ясен Тодоров, зам. шеф на Национална следствена служба, който непоколебимо крепи версията на самия Гешев, както и на Борислав Сарафов - шеф на следствието, който от 5 май рязко се обърна против Главния.

Двамата прекараха целия ден от сутринта в очакване Висш съдебен съвет въпреки всичко да ги изслуша в характерната процедура, която съставлява " импийчмънтът "  на някой от тримата огромни. Редът им пристигна чак вечерта.

Това бе и първият конфликт " онлайн " сред Гешев и Сарафов.
Ясен Тодоров: Много е постоянен, само че извършваше безредни движения  
Тодоров се срещнал на 14 май, неделя, с основния в " къщата, в която живее ". Това е станало откакто Гешев се е срещнал с Йордан Стоев и прословутия запис от диалога им... просто се появи.

Тодоров заявява, че Гешев бил неустойчив, като нормално е спретнат, а в този момент скачал от тематика в тематика. Казвал, че в случай че напусне и остане на улицата самичък, е уязвим (в смисъл - че ще го убият, б.р.), само че след това отново скачал и казвал, че няма да подаде оставка.

Извършвал безредни движения и бил разпръснат.

Олга Керелска зададе забавен въпрос – щом Тодоров твърди, че Главният бил смутен, тъй като е " сам до стената и зарязан ", на чия поддръжка преди се е надявал, че да не е „ самичък и опрян до стената “.

Доколкото е общувал и видял хора в обществените медии, множеството от тях утвърждават казаното от Гешев на този брифинг

Ясен Тодорв показа и персонално наблюдаване: че това, кото видял по обществените медии и най-малко хората от неговия кръг, с които общувал по тематиката, множеството хора одобрявали казаното от Гешев за " политическия отпадък ", който да се изрине.

Иначе Главния му споделил, че след 1 май от дни не бил спал.

Освен това Ясен Тодоров разчувствано сподели, че макар датата 14 май, денят бил леден и се наложило „ господин Гешев да му даде една връхна дреха “.

Накрая Гергана Мутафова попита Ясен Тодоров – с изключение на него, за който е явно, какъв брой още членове на семейстмоо му са в йерархична взаимозависимост от Главния - прокурори, следователи или чиновници на Прокуратура на Република България. Той сподели – още двама.
„ Наостреният “ Гешев и стола на мъченията, който си държи в кабинета
Съвсем на друго мнение, предстоящо, бе Борислав Сарафов. Той повтори познатата версия - че сутринта в понеделник, 15 май, е получил известие да се яви на оперативка в кабинета в Съдебната палата (ако не броим забавния подробност, че основният и зам.главните си имат канал в приложението " Сигнал ", б.а.).

Като влезнал, било специално посочено кой къде да седне – а на Сарафов да седне на особено място и никой да не сяда до него.

" Уточни, че има над 150 такива записа и пусна този запис (с Йордан Стоев)... Слушах не повече от 3-4 мин., казах, че не желая да чувам повече и излязох. Оттогава не съм се чувал и виждал с господин Гешев до през днешния ден. "

Мога да кажа, че господин Гешев - прочувственото му положение беше по-скоро с един негативизъм към мен, наострен! И, както споделих – беше с отрицателно отношение, то личеше от самото посрещане – като че ли трябваше да седна на стола на мъченията против него. "

Сарафов се ожали и че към този момент не е член на чата с другите зам.главни прокурори (освен него основният има още 4 заместнички, б.р.).

На умишлен въпрос - той още веднъж повтори, че Гешев персонално е декларирал във въпросната заран, че самичък е направил записа с Йордан Стоев, а също така оповестил, че има над 150 такива с магистрати, членове на Висш съдебен съвет и политици.

(Гешев - в противен случай твърди, че незнайно лице е дало записа на негов помощник, б.р.).

Сарафов разказа шефа си:

" Агресивно и войнствено надъхан против мен персонално ".

Иначе самият Сарафов не знаел даже по какъв начин се записват хора с телефон.

По мотив мистеията с израелския експерт, той удостовери, че на 1 май Гешев му звъннал и споделил:

" Ясен ще докара един израелски специалист. Пуснете го да види и да даде своето мнение. "

Но и Сарафов съобщи, че въпреки израелецът да е бил " наоколо до местопроизшествието – директно до служебния микробус ", не може да бъде упрекнат, че е взел участие в огледа.

" Просто към буса. Това беше на 8-10 м от самото местопрестъпление, където беше паркиран бусът. "

Той заключи:

" От момента, в който се видя, че ще бъде признат законов механизъм за следствие на основния прокурор, от този миг стартира по-гоямото вмешателство на прокуратурата и на самия господин Гешев в политическата класа. "

Висш съдебен съвет ще продължи чуването на очевидци по тематиката с " импийчмънта " на Гешев.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР