Пленумът на ВСС отложи разглеждането по същество на предложението за

...
Пленумът на ВСС отложи разглеждането по същество на предложението за
Коментари Харесай

ВСС отложи разглеждането на предложението за отстраняване на Гешев

Пленумът на Висш съдебен съвет отсрочи разглеждането всъщност на предлагането за премахване на основния прокурор, импортирано през юли 2021 година Процедурни хватки отложиха решаването на главния въпрос всъщност. Иван Гешев остава на поста си най-малко до 4 май. До тази дата правосъдният министър Надежда Йорданова би трябвало да в профил пропуските в настояването за предрочното преустановяване на мандата му, направени от нейния предходник Янаки Стоилов. Причината е, че Върховен административен съд задължи кадровиците да прегледат и това искане.

На 4 май ще стане ясно дали настояването на някогашния длъжностен министър отговаря на разпоредбите, признати от Висш съдебен съвет и дали двете претенции – на Йорданова и Стоилов, могат да бъдат обединени.

Преди началото на съвещанието Гешев прикани за обществен спор с Йорданова. Тя от своя страна разгласи, че е изцяло подготвена за подобен. Според обвинител №1 няма причини нито за по този начин наречената правосъдна промяна, нито за отстраняването на основния прокурор от поста. А съгласно министъра е извънредно време България да получи основен прокурор, който не се прикрива зад полицейско принуждение.

" Очаквам да повиша равнището си на обща просвета и правни познания в придържащите съвещания на Пленума на Висшия правосъден съвет. Ако не беше смешно, щеше да е тъжно и то щеше да е тъжно за българската държавност ", сподели Гешев, съобщи Нова телевизия.

" България е извънредно време да получи основен прокурор, който изискуем на обществото, който споделя и отстоява високи морални стандарти и пази правата на хората, без да ги нарушава ", сподели Йорданова.

Кадровиците обаче се оказаха с ново затруднение преди дебата всъщност. Върховният административен съд е изпратил решението си, че са длъжни да се произнесат по настояването за премахване на Иван Гешев, импортирано от Янаки Стоилов в средата на юли предходната година.

" В разпоредбите е позволена такава опция. Конкретната компликация е, че двете производства се намират в друг стадий ", изясни правосъдният министър.

" В името на българската държавност се надявам министърът на правораздаването, вместо да обикаля телевизионните студия и най-вероятно да декларира погрешни изказвания с искрено политически темперамент, които уронват престижа на правосъдната власт и по този метод засягат всеки един български жител, да съобщи изказванията си в Пленума на Висш съдебен съвет, а не да мълчи ", сподели Гешев.

За следващ път основният прокурор назова настояването " просто нищо ". И още веднъж прикани за обществен спор с министър Надежда Йорданова, както и с ръководителя на " Да, България " Христо Иванов.

От своя страна Йорданова сподели, че е подготвена за спор.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР