Пленумът на ВСС бърза, защото валят имунитетиАко процедурата не свърши

...
Пленумът на ВСС бърза, защото валят имунитетиАко процедурата не свърши
Коментари Харесай

Отстраняват Гешев в услуга на политиците

Пленумът на Висш съдебен съвет бърза, тъй като валят имунитети
Ако процедурата не свърши до месец, тя би трябвало да спре и да чака решение на Конституционния съд

Пускат в деяние механизма за следствие

Независимо дали в четвъртък Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) ще стартира да гледа настояването за освобождение на основния прокурор Иван Гешев, той би трябвало да бъде махнат до месец. Иначе процедурата може да спре, без Висш съдебен съвет в този му състав да е извършил поръчката на политиците да спре настояванията за имунитети, постъпващи в 49-ото Народно заседание, обясниха адвокати пред “Труд news ”.

В понеделник Пленумът на Висш съдебен съвет одобри да гледа дружно двете претенции за предварителното преустановяване на мандата на Гешев.

Същият ден основният прокурор внесе в Конституционния съд (КС) искане да се произнесе дали по този начин наречените Крумови закони за промени в Наказателно-процесуален кодекс и Закона за правосъдната власт опонират на Конституцията. Сред атакуваните правила бе и тази, че основният прокурор, за разлика от ръководителите на Върховния и Върховния административен съд, се освобождава с 13, вместо със 17 гласа от членовете на кадровия орган.

Ако Конституционният съд се произнесе, че настояването на основния прокурор за тълкувателно решение е възможно и образува дело, Висш съдебен съвет ще бъде задължен да спре почналата процедурата по “импийчмънт ” на Гешев до произнасянето на Конституционен съд. И в случай че нормалната процедура за изговаряне по допустимост е към един месец, няма никакъв метод да се планува за какъв брой време Конституционен съд е подготвен с тълкувателното си решение. Може и да не е тази година, пресмятат юристите. И допълват, че към този момент в 49-ото Народно събрание се приказва за конституционно болшинство, което значи, че ще се намерят и две трети от депутатите, с цел да изберат членове за попълване на на състава на Висш съдебен съвет. И актуалният състав, чиито мандат е изминал още предходната година, може да си замине, а процедурата за махане на Гешев по този начин и да си остане неприключена.

Тогава в услуга на политиците евентуално ще бъде задействана аварийна алтернатива - механизмът за следствие на основния прокурор. Някой “Боец ” ще внесе сигнал, че Гешев е прокопавал тунел от Мумбай до Калкута, ще бъде назначен арбитър като прокурор да го проверява, а след това още един арбитър като прокурор, който да се произнася по актовете на по-долния прокурор. И тези съдии-прокурори няма потребност да чакат произнасянето на Конституционен съд, тъй като даже Крумовите закони да бъдат оповестени за противоконституционни, решението няма назад деяние и може да се окаже значимо единствено за бъдещия основен прокурор. С други думи - “механизмът ” е бил признат от законодателите да сработи единствено за Гешев. А след това, като пристигна различен основен прокурор, за него може да се одобри и различен механизъм.

Така или другояче точката за освобождение на Гешев не попада в утрешния дневен ред на Пленума на Висш съдебен съвет, само че тогава ще е първото съвещание, което ще се води от новия министър Атанас Славов. Има възможност да бъде препоръчана и призната. Но е изключено единствено за едно съвещание правосъдните кадровици да прегледат всички признати то самите тях доказателствени претенции, да изслушват записи, да разпитват очевидци. Идната седмица пък Гешев разгласи, че ще пътува в Брюксел, където е поканен от евродепутатите да споделя забавни обстоятелства и условия по делото “Барселонагейт ”. В негово неявяване Висш съдебен съвет може да гледа някакви механически въпроси по процедурата, само че не и да нарушава правото му на отбрана да взе участие персонално в съвещанието. А е и доста допустимо част от членовете на Висш съдебен съвет, ангажирани с политическата поръчка за отстраняването на основния прокурор, да чули предизвестието му към тях от понеделник: “Не си мислете, че няма да дойдат и за вас и за всеки свободно мислещ магистрат. Аз избрах и няма да мълча. Сега изборът е за вас и за хората, които са ви избрали да защитавате правосъдната власт, европейските полезности и правосъдната самостоятелност ”.

Внесени в Народното събрание
Нови материали по „ Барселонагейт “


Главният прокурор изпрати в Народното събрание спомагателни материали към импортираното искане за събаряне на имунитета на Бойко Борисов. Материалите са по отношение на досъдебно произвеждане на Софийска градска прокуратура, известно като “Барселонагейт ”, и съдържат доказателства, относими към предмета на следствие. Сред тях са протокол за претършуване и изземване на парцел, утвърден с определение от Софийски градски съд, с който са конфискувани материални доказателства - документи и електронни устройства. Приложени са още протокол за непринудено предаване, информация от инспекция на Столична дирекция на вътрешните работи във връзка предоставени оперативно-издирвателни мероприятия и молба за правна помощ до Турция.

Искането за свалянето на имунитета на водача на ГЕРБ бе импортирано преди дни. Борисов съобщи, че няма да се откаже от него. “Нямам никакви терзания по въпроса. Никакви. Не съм имал, нямам и няма да имам никакъв парцел в Испания! ”, безапелационен бе някогашният министър председател.

След институционен контрол
Искат имунитета на Кирил Петков поради канадското поданство


Софийската районна прокуратура предложи през вчерашния ден на основния прокурор да внесе стимулирано искане до Народното събрание за предоставяне на позволение за възбуждане на наказателно гонене против Кирил Петков - някогашен министър-председател и народен представител в 49-ото Народно заседание.

“Предложението е направено по отношение на досъдебно произвеждане по отношение на декларация за поданство, подадена на съображение чл.110 от Конституцията на Република България с погрешни данни. От доказателствата, събрани в хода на следствието, може да се стигне до извода, че в подадената пред президента на Република България декларация, е затаена истина - съществуване на двойно поданство, и е доказана лъжа, че лицето дава отговор на изискванията за избиране на народни представители ”, споделиха от прокуратурата.

През декември 2021 година прокуратурата публично отхвърли да се занимава с проблема като разгласи, че няма закононарушение. По информация на “Труд news ” до формиране на досъдебно произвеждане се стигнало, след институционен контрол. Прокурор от ВКП е отменил постановлението на СРП за отвод за формиране на досъдебно произвеждане. Самият Кирил Петков разгласи, че ще изчака да се сформира парламентарна комисия и ще се откаже от имунитета си непринудено. По случая Конституционният съд разгласи за противоконституционен указа на президента за назначение на служебно държавно управление в частта, с която за длъжностен министър на стопанската система е назначен Петков.

Липса на претекстове
Отказаха се от настояването за Делян Добрев


Главният прокурор Иван Гешев върна преди дни предлагането за искане за снемане на имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Това стана повече от седмица, откакто Софийската градска прокуратура предложи да бъде свалена отбраната Добрев поради остаряло дело за АЕЦ “Белене ”. Той е разследван в качеството му на някогашен министър. Според Иван Гешев настояването не е задоволително стимулирано и не е съпроводено с нужния размер материали, даващ съображение за сезиране на Народното събрание

Заради опит за насила
Радостин Василев с обвиняване


Депутатът Радостин Василев получи обвиняване за опит за насила към някогашния депутат от Има Такъв Народ Христинка Иванова да напусне Народното събрание. До това се стигна, откакто основният прокурор му изиска имунитета при започване на този парламент. Василев отхвърля виновност и дефинира обвиняването си като “шантаж ” и “сплашване ”. Преди дни той напусна “ПП-ДБ ” и пусна абсурден запис от от съвещанието на Националния съвет на Политическа партия.

По дело за безчинство
Разследват двама от „ Възраждане “
В понеделник основният прокурор Иван Гешев внесе искане и за събаряне на имунитета на депутатите от “Възраждане ” Ангел Георгиев и Веселин Вешев. Срещу двамата има импортиран обвинителен акт в Софийски областен съд (СРС) за осъществени безчинство и нанасяне на телесни повреди. Георгиев и Веселин Вешев бяха арестувани преди време на митинг пред Министерството на районното развиване и упрекнати в причиняване на лека телесна щета на служители на реда, опозиция против орган на властта и безчинство. Двамата обаче настояват, че те са били бити от служители на реда, които даже използвали електрошок.

По развой за търговия с въздействие
За 7-и път без отбрана за народен представител


Прокуратурата за седми път внeсе искане в Народното събрание да бъде свален имунитетът на депутатът от Движение за права и свободи Димитър Аврамов. Разследването е за търговия с въздействие и то стартира през 2012 година, когато той беше народен представител от ГЕРБ. През 2016 година Софийският градски съд го оправда, само че година по-късно Софийският апелативен съд анулира присъдата му.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР