Пленумът на Висшия съдебен съвет започна последното си заседание преди

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет започна последното си заседание преди
Коментари Харесай

Гледайте в Dir.bg: ВСС обсъжда предсрочното освобождаване на Иван Гешев

Пленумът на Висшия правосъден съвет стартира последното си съвещание преди лятната почивка в наличието на 21 кадровици.
Още по тематиката
Първа точка от дневния ред е импортираното предложение от министъра на правораздаването проф.Янаки Стоилов за започване процедура за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев. Министър Стоилов внесе предлагането предходната седмица, откакто до него постъпи сигнал от вътрешния министър Бойко Рашков, в който е поместена информация за нарушавания осъществени от основния прокурор.

За първи път Висш съдебен съвет – „ държавното управление на правосъдната власт “, разисква предварителното освобождение на един от тримата първи в правосъдната система - освен това сезиран от представител на изпълнителната власт.

 Снимка: Bulphoto

За да стартира процедура по отстраняването на основния прокурор е належащо болшинство от не по-малко от 17 гласа измежду висшите магистрати.

Според Иван Гешев предлагането за преустановяване на мандата му е политически акт , чиято цел е компрометиране и делегитимиране на Висш съдебен съвет, преодоляване на част от правосъдната власт или цялата, и нарушение на върховенството на закона.

Обвинител №1 направи своя коментар по време на дебата във Висш съдебен съвет, като направи ревю в границите на 40 минути, в което показа позицията си по претекстовете на Янаки Стоилов за прекратяването на мандата му.

Главният прокурор дефинира предлагането на министър Стоилов за отстраняването му като " бланкетно " и " юридически несъстоятелно ", а сигналът на Бойко Рашков като едно " правно нищо ".

" Всичко това, което се случва и ще продължи да се случва, е вследствие на това, че прокуратурата работи ", сподели Гешев.

Според него той не е нарушил функционалностите си избрани в Конституцията - контрол за правда и методическо управление, като прикани министър Стоилов да обоснове, с които дейности е нарушил тези пълномощия. Той дефинира предлагането на правосъдния министър за отстраняването му като юридически несъстоятелно.

По думите му основният прокурор не проверява и не носи отговорност за обособени следствия и обособени процесуални решения. Той не управлява и медийната политика на прокуратурата.



Преди него правосъдният министър Янаки Стоилов показа претекстовете за своето предложение за започване на процедура за преустановяване мандата на основния прокурор. Стоилов отговори на обвиняванията, че с тези свои дейности нарушава независимостта на правосъдната власт като сподели, че не може, когато държавен орган упражнява свое законово пълномощие, това да се квалифицира като посягане върху различен орган.

" Разделението на управляващите върви дружно с взаимния надзор от тях. Изглежда някой бърка самостоятелност с недостижимост, а недосегаеми лица в правовата страна няма. ", сподели Янаки Стоилов.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Според служебния правосъден министър, основният прокурор " изборно и преднамерено " е разгласил данни от досъдебно произвеждане. Също по този начин Иван Гешев е посочил пристрастност, преднамереност и е нарушил презумпцията за невиновност при свои медийни изявления. Друга причина, която показва министърът е " потребление на чиновници от Бюрото за отбрана на очевидци за осъществяване на претърсвания и изземвания в постройката на президентството, което е корист с техните служебни отговорности, нарушава правилото на разделяне на управляващите и е неприемливо ".

Два митинга пред постройката на Висш съдебен съвет

Два митинга огласяват региона към Висш съдебен съвет. Още към 8 часа предвождани от отец Дионисий 10-20 души се събраха на столичната ул. " Екзарх Йосиф ".

 Снимка: Bulphoto

Те първи започнаха да скандират, а главното им искане е оставка на основния прокурор. Протестиращите излъчваха компилация от гласовете на Гешев и Бойко Борисов. От озвучителната уредба звучаха даже нецензурни реплики, извадени от записани диалози.

 Снимка: Bulphoto

Малко по-късно, на метри от този митинг, Движение " Боец " също сложи озвучителна уредба, която заглуши първия митинг. Последователи на " Боец ", също към 10-20 души, внесоха подписка в деловодството на Висш съдебен съвет. Според техни изказвания за оставката на Гешев се подписали към 8000 индивида.

 Снимка: Bulphoto

Точно в 9 придвижването и на трамваите беше блокирано от двата митинга, които се сляха.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР