Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) не съгласува на днешното

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) не съгласува на днешното
Коментари Харесай

ВСС е против проектобюджета за съдебната власт за 2023 г.

Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) не съгласува на днешното си съвещание плана за бюджет на правосъдната власт за 2023 година, препоръчан от служебния кабинет.

Решението беше взето единомислещо, предава Българска телеграфна агенция.

Причината е, че Пленумът поддържа своето решение от септември 2022 година, с което е утвърдил избрани параметри по бюджета.

Проектът на бюджет не дава отговор на оферти от Висш съдебен съвет, в частта за разноските за правосъдна власт.

От Висш съдебен съвет упорстват за 1 милиарда 192 млн. и 646 хиляди лева, до момента в който от държавното управление са заложили 1 милиарда 87 млн. и 529 хиляди лева, което е със 105 млн. 117 хиляди лева по-малко. Капиталовите разноски са понижени с 46,9 млн. лева

При препоръчаните от Министерски съвет параметри за бюджета на правосъдната власт ще могат да бъдат увеличени възнагражденията на младшите магистрати от 01.01.2023 година с 15,6%; възнагражденията на магистратите и правосъдните чиновници с 10% от 01.04.2023 година, както и да се направи доплащане на разликата в изплатените средства за облекло на правосъдните чиновници.

Също по този начин, според Закона за правосъдната власт, са обезпечени средства за осъществяването на мярка „ Укрепване на ролята на Инспектората към Висш съдебен съвет за предварителна защита и противопоставяне на корупцията в правосъдната система " от Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР