Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) избра за председател на

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) избра за председател на
Коментари Харесай

ВСС избра Георги Чолаков за председател на ВАС

Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) избра за ръководител на Върховния административен съд Георги Чолаков .
За него гласоподаваха 20 членове на Висш съдебен съвет. Неговата съперничка Соня Янкулова бе подкрепена от 5 магистрати, съобщи БГНЕС.
След като резултатите от гласуването станаха ясни министърът на правораздаването Цецка Цачева разгласи, че има определен претендент за ръководител на Върховен административен съд, който е събрал повече от нужните 17 гласа. Това е арбитър Георги Златев Чолаков. Неговата кандидатура ще бъде препоръчана на президента Румен Радев за одобряване.
напомня, че Георги Златев Чолаков – арбитър във Върховния административен съд, бе номиниран от 79 съдии от Върховния административен съд. Той има над 25 години общ юридически стаж, от които над 10 години като арбитър. Постъпва в правосъдната система през 1992 година като стажант-съдия в Окръжен съд - Сливен, а от 20.07.1992 година е арбитър в Районен съд – Котел, където от 14.12.1992 година до 11.03.1993 година е ръководител. В интервала 1993 година – 1995 година е ръководител на Районен съд – Сливен, след което работи като юрист.
След извоюван конкурс на 14.05.2007 година заема служба „ арбитър “, а след това става заместник-председател на Административен съд – Сливен. В интервала 01.03.2009 година до 01.03.2012 година е нотариус, след което постъпва като арбитър във Върховния административен съд. От 01.07.2013 година и все още е ръководител на второ поделение там. Кандидатът има преподавателска процедура в Националния институт на правораздаването по проблеми, свързани с използването на Закона за устройство на територията и на Закона за кадастъра и имотния указател.
На 8 септември Георги Чолаков излезе с отворено писмо до медиите по отношение на изявления, свързващи го с „ лихварство и тъмни покупко-продажби отвън закона " . Тогава Чолаков изрично отхвърли обвиняванията и съобщи, че се прави " преднамерена акция да се компрометира процедурата за избор на ръководител на Върховния административен съд ".
В писмото си съдията обяснява обстоятелства към подписани през 2011 година от него покупко-продажби, когато е бил нотариус в Балчик. Чолаков показва, че в нито една от тях не е нарушил законите на страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР