Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес ще гласува повторно

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес ще гласува повторно
Коментари Харесай

На фона на протести съдебният съвет прегласува номинацията на Гешев

Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) през днешния ден ще гласоподава наново за единствения номиниран за основен прокурор Иван Гешев, откакто в края на предходната седмица президентът Румен Радев отхвърли да подпише декрет за назначението му и върна процедурата в правосъдния съвет. Ако бъде определен, Гешев би трябвало да заеме поста след приключването на мандата на Сотир Цацаров на 10 януари 2020 година

Днешното съвещание, също като това на 24 октомври, ще мине на фона на митинги и контрапротести, които са авансово оповестени и съгласувани с общината, а още през вчерашния ден столичната полиция разгласи какви ще бъдат рестриктивните мерки в придвижването, по какъв начин е проведен градският превоз и какви ще са ограниченията за сигурност. Началото на съвещанието е оповестено за 10 ч. в постройката на Висш съдебен съвет на ул. " Екзарх Йосиф ", а час по-рано в региона стартират и митингите.

Две точки в дневния ред на пленума

Дневният ред е разгласен от министъра на правораздаването Данаил Кирилов, който ще ръководи съвещанието на пленума и съдържа две точки:
1. Указ № 253/07.11.2019 година на Президента на Република България.
2. Повторно гласоподаване за претендента за основен прокурор на Република България.

На 24 октомври Иван Гешев бе определен с 20 гласа " за " и 4 " срещу ". Не го поддържаха ръководителят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и съдиите Олга Керелска, Атанаска Дишева и Красимир Шекерджиев, а от съвещанието отсъстваше Цветинка Пашкунова.

На днешното съвещание най-вероятно няма да участват Красимир Шекерджиев и Стефан Гроздев, които са в отпуск. Така се чака членовете на Висш съдебен съвет, които ще гласоподават наново, да бъдат 23-ма, а съгласно прогнозите на магистрати Цветинка Пашкунова евентуално ще е срещу.

За да има избор, Гешев би трябвало да бъде подсилен от най-малко 17 души. Ако не се съберат задоволително гласове, процедурата би трябвало да стартира изначало с номиниране на претендентите. Ако Гешев бъде избран отново, Висш съдебен съвет ще изпрати наново предложение до президента да издаде декрет, с който да го назначи. Радев няма право на още един отвод.

Държавният глава чака съревнование с повече претенденти

Точно две седмици след избора на единствения номиниран за основен прокурор, президентът реши да върне процедурата във Висш съдебен съвет. Конституцията не го задължава, само че все пак Радев изясни в детайли претекстовете си да върне процедурата.

" И преди съм заявявал, че чакам същинско съревнование сред претенденти, а не официално осъществяване на процедурата по желание. Издигането на един-единствен претендент освен че я лиши от състезателност, само че и лишава от престижа и легитимността на бъдещия основен прокурор, по този начин нужни за неговата нелека и виновна задача. Още повече белег на демократичната страна е съществуването на други възможности при заемането на публични длъжности ", сподели президентът.

На процедура президентът нападна цялата процедура и като липса на конкуренция, и като оценяване на претендента ( " в прорез със закона превес над мнението на публичните организации взе масираната служебна институционална поддръжка " ) и от думите му се разбра, че изборът провокира повече подозрения, в сравнение с доверие, и те би трябвало да бъдат разсеяни.

Няколко вероятни сюжета и един евентуален

В първата точка на дневния ред през днешния ден не е оповестено разискване на указа и претекстовете към него, само че спор евентуално ще има. Висш съдебен съвет към този момент даде поръчка, че няма желание да стартира процедурата през цялото време, а единствено от етапа на прегласуването. При този сюжет няма да бъдат оправдани упованията на президента за съревнование с повече претенденти. Така бе избран отново и ръководителят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков предходната година откакто Радев върна процедурата, а след повторното предложение подписа указа.

Според адвокати има опция при още един избор на Гешев, Румен Радев да изиска пояснение от Конституционния съд. То може да е за процедурата и обяснение от кое място е трябвало да стартира тя (дали през цялото време с номинациите или от етапа на гласуването), откакто той е върнал избора с претекстове, или да попита може ли Висш съдебен съвет да му предлага същия претендент, откакто той го е върнал стимулирано. Според някои наблюдаващи президентът не е употребявал опцията да пита Конституционен съд, преди да върне указа, таман с цел да резервира тази опция за идващ стадий.

 На 7 ноември президентът Румен Радев разгласи, че връща процедурата във Висшия правосъден съвет и изложи претекстове за решението си.
© Анелия Николова

На 7 ноември президентът Румен Радев разгласи, че връща процедурата във Висшия правосъден съвет и изложи претекстове за решението си.

Самият Румен Радев отхвърля да разяснява този вид с апела да " не спекулираме " и с обяснението, че не желае да въздейства с разискване на планирани дейности. Ако президентът Румен Радев при избор на Гешев реши да сезира Конституционния съд, поема риска да бъде медийно нападнат или даже подложен на импийчмънт, счита юрист Велислав Величков от самодейността " Правосъдие за всеки ".

Малко евентуална, само че кардинално допустима догадка е Иван Гешев да се отдръпна от надпреварата. При всички положения процедурата завършва след подписването на декрет от президента за назначение на определения от Висш съдебен съвет претендент за основен прокурор и обнародването му в " Държавен вестник ".

Протестът против Гешев ще е пред Висш съдебен съвет, поддръжката - настрана

И днешното съвещание на пленума се чака да мине на фона на засилено полицейско наличие и митинги, само че този път местата са разменени. На 24 октомври пред постройката на Висш съдебен съвет бяха подкрепящите Гешев, които останаха там през целия ден в очакване на резултата.

 Безпрецедентно полицейско наличие имаше на 24 октомври в центъра на София и пред постройката на Висш съдебен съвет, където Иван Гешев бе определен за основен прокурор.
© Георги Кожухаров

Безпрецедентно полицейско наличие имаше на 24 октомври в центъра на София и пред постройката на Висш съдебен съвет, където Иван Гешев бе определен за основен прокурор.

Протестиращите против номинирания за основен прокурор бяха изтласкани в пресечките, а по-късно се реалокираха на Орлов мост, който остана блокиран до сутринта на 25 октомври.

От гражданско съдружие БОЕЦ обявиха преди дни, че са декларирали в общината всички вероятни дати до края на годината за митинги пред Висш съдебен съвет и приканват всички недоволни от номинирания и избора да бъдат там в 9 ч. сутринта.

Сайтът " Пик ", който провежда митинг в поддръжка на избора на Гешев за основен прокурор, този път няма да бъде пред постройката, а настрана от Висш съдебен съвет.

Кой къде ще стачкува и кои улици са затворени през днешния ден - тук
Какви са вероятните сюжети след решението на президента - тук
Как Румен Радев върна избора на Гешев за основен прокурор - четете тук
Пълния текст на изказването на президента Румен Радев - четете тук
Изборът на Иван Гешев - четете тук
Кадри от блокадата към Висш съдебен съвет - тук
Мълчанието на подкрепящите Гешев - тук
Как издателят на " Пик " нападна критикуващ бъдещия основен прокурор - тук
За блокадата на " Орлов мост " от протестиращи против Гешев - тук

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (175)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР