Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) дебатира по текст на

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) дебатира по текст на
Коментари Харесай

Гешев: Закриване на спецправосъдието ще е тричане на съдии и в интерес на мафията

Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) дебатира по текст на декларация, обвързвана с импортирания в разпуснатия към този момент парламент законопроект за закриване на Спецсъда и Спецпрокуратурата.

Служебният министър на правораздаването Янаки Стоилов, който за първи път ръководи съвещание на кадровия орган, предложи правилник за изявления в границите на до 5 минути. Това обаче не се случи, заяви Българска телеграфна агенция.

Председателят на Върховен касационен съд Лозан Панов пръв взе думата и съобщи, че няма да поддържа декларацията.

С това сляпо поддържане на декларацията се оказва, че разделяне на съдийска и прокурорска гилдия няма. Както е възможно основаване на спецмагистратури, по този начин е възможно закриването им, проучва решение на Конституционен съд Панов. Той дефинира декларацията като политическа и без правни претекстове. Пленумът на Висш съдебен съвет не е политически орган и по тази причина не може да преглежда такава декларация. Приемането й в обстановка на служебно държавно управление също е доказателство, че тя е политическа, сподели още Панов по време на полемиката и добави, че натовареността в спецсъдилищата понижава. Голяма част от делата са съглашения, позволения за СРС-та. Миналата година до Върховен касационен съд са стигнали единствено 14 каузи от спецсъда. Апелативният спецсъд е на предпоследно място по ефикасност по доказани актове от всички апелативни съдилища в страната, сподели още Панов.

Цветинка Пашкунова, един от вносителите на декларацията, я дефинира я като израз на съпричастност. Няма по какъв начин да запазим безмълвие и да се вършим, че нищо не се е случило.

" Начинът, по който беше импортиран законопроектът е в посока неуважение независимостта на управляващите. Нямаше и социална полемика по тематиката. Всичко това е надменно отношение към институциите и наподобява на реваншизъм ", сподели тя.

Главният прокурор Иван Гешев обаче дефинира като неистина изказванието, че няма успеваемост и резултатност от работата на тези институции.

" В момента по каузи и следствия са блокирани над 3 милиарда лв., запорирани - на подсъдими и обвинени. Целта на препоръчаните законови промени е тези пари да се върнат към хората, против които се водят следствия точно от спецпрокуратурата. Закриването на тези институции ще е в полза на мафията , а цената ще платят хората. Ясно би трябвало да бъде казано - това, което се случва, е по-скоро тричане на съдии , в случай че мога да употребявам думите на господин Панов, които той непрекъснато употребява. Второто, което ще възникне, е да се прекратят или стартират изначало най-важните каузи в страната. Цитирам единствено делото " Сарафово " - представете си какъв отзив щеше да има това на европейско и интернационално равнище ", посочи Гешев.

Той добави, че всички профилирани структури получават разнообразни форми на стимулиране във всички европейски страни.

" Мога да посоча Румъния, която е емблематична. Оценката към този момент е дадена от европейските структури. Благодарение на тези структури беше краткотрайно прекратено наблюдението над България. Може да прочетете какво споделя и Европейска комисия, че деликатно следи хода на законопроектите, макар че няма процедура да дава мнения и да разяснява планове, преди да са били признати ", акцентира основният прокурор.

" Ние сме Висш съдебен съвет, ние сме хората, които изискуем реакция и да защитим всеки работещ в правосъдната система, без значение дали е прокурор, следовател или правосъден чиновник. Иначе не ни е тук мястото ", безапелационен бе той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР