Пленумът на Висшия съдебен съвет в четвъртък (17 януари) не

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет в четвъртък (17 януари) не
Коментари Харесай

ВСС скри споровете за заплатите

Пленумът на Висшия правосъден съвет в четвъртък (17 януари) не гласоподава за увеличение на заплатите в правосъдната власт. Конфликтната точка беше оттеглена и оставена "за различен път ", без да се показва дата. С претекста, че въпросът първо би трябвало да бъде прегледан от бюджетната комисия на Висш съдебен съвет.

Да напомним, че заплатите на магистратите и на чиновниците в съдилищата, в прокуратурите и в следствието трябваше да бъдат нараснали с 10 % от 1 януари т.г. - по този начин, както това към този момент се случи с всички останали държавни чиновници. За да бъдат увеличени възнагражденията в системата обаче би трябвало да има решение на Висш съдебен съвет. А тъкмо това решение бе отсрочено за неопределен срок.

Магистрати допускат, че повода за отлагането е разногласието по какъв начин парите да бъдат "разпределени " сред магистратите. В последните години Висш съдебен съвет се пробва да понижи разликата сред възнагражденията на най-ниските и най-високите равнища в системата, която към този момент надвишава 2000 лв.. Според част от кадровиците, тази разлика би трябвало да бъде "стопена ", тъй като за нея няма никакво опрощение. Други обаче са на противоположното мнение - че нарастването на възнагражденията би трябвало да става с идентичен % за всички.

Най-вероятно тъкмо поради тези разногласия точката за нарастването на заплатите е отпаднала от дневния ред на Висш съдебен съвет в четвъртък и е "препратена " за решение в бюджетната комисия на Висш съдебен съвет - тъй като по този начин ще се избегне публичността. Заседанията на комисията не са обществени, до момента в който тези на пленума на Висш съдебен съвет се излъчват онлайн и могат да се наблюдават от всеки, а въпросът е прекомерно трънлив и постоянно провокира напрежение - както измежду магистратите, по този начин и измежду обществото.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР