Пленумът на Висшия съдебен съвет се събира, за да разгледа

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет се събира, за да разгледа
Коментари Харесай

ВСС разглежда първото искане за отстраняване на Иван Гешев като главен прокурор

Пленумът на Висшия правосъден съвет се събира, с цел да прегледа всъщност настояването на шестимата членове на Прокурорската гилдия за отстраняването на Иван Гешев от поста му.

Това е третото съвещание, на което тематиката участва - преди седмица Висш съдебен съвет гласоподава с 14 гласа " за " допускане на предлагането на шестимата.

Мотивът им за искане на преустановяване на мандата му е обвързван с това, че Гешев е нарушил служебните си отговорности след гърмежа на 1 май край кортежа му.

Тогава беше позволено израелски специалист по муниции (чиято идентичност си остава скрита за публиката) да направи оглед на мястото на престъплението, и то по устно предписание на пострадалия - основния прокурор - към следователите.

Отделно от това, четирима от Прокурорската гилдия внесоха второ искане за отстраняването на Гешев, този път поради обидните му реплики към " ", който " е време да бъде изметен ", отправени на конференция на 15 май.

Възможно е на днешното съвещание на Висш съдебен съвет да не се вземе финално решение - отглагане може да се изиска за събиране на още доказателства или за по едно и също време разглеждане на двете обвинявания против Гешев.

Спънка пред отстраняването му - най-малко към този момент - е и фактът, че президентът към момента не е обнародвал измененията в Наказателно-процесуален кодекс и Закона за правосъдната власт, които смъкват минимума гласове за уволняване на основния прокурор. Очаква се законите да бъдат оповестени в петък, 2 юни, в Държавен вестник.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР